У Чорнобилі встановили найбільшу у світі рухому конструкцію – Порошенко

Вівторок, 29 листопада 2016, 12:27

У Чорнобилі збудували унікальний об’єкт висотою 110 метрів, шириною 257 метрів і довжиною 164 метрів, який має 100 років захищати від радіації.  

Про це заявив президент України Петро Порошенко після відкриття укриття, назвавши цю подію історичною.  

"30 років тому в Чорнобилі відбулася найбільша в світі техногенна катастрофа. 30 років тому десятки і сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все, щоб захистити світ від ядерної загрози. За 260 днів героїчних зусиль команда з 90 тисяч чорнобильців побудувала саркофаг, який був тоді розрахований рівно на 30 років... щоби захистити Київ, Україну і світ від ядерної загрози", – сказав він.

"Чи хтось порівнював об’єкт, який знаходиться прямо за моєю спиною, з Ейфелевою вежею або зі Статуєю Свободи? Це, насправді, унікальний об’єкт: 110 м в висоту, 257 м в ширину, 164 м довжиною. Це є найбільша в світі рухома конструкція, яка будь-коли будувалася людством", – заявив Порошенко. 

Він зазначив, що коаліція на підтримку України з 28 країн зібрала понад 1 мільярда 417 мільйонів, щоб її побудувати.

"10 тисяч працівників у багатьох країнах світу. 40 країн брали участь у будівництві", – сказав президент.

Окремо він подякував країнам великої 7-ки, посли яких присутні у Чорнобилі, а також Європейському банку реконструкції та розвитку, президент якого також приїхав.

"Але головну роль зіграли українці та представники інших країн, які разом будували цей унікальний об’єкт. Окрема подяка VincI і Bouygues, які зробили те, чого ніколи в світі ніхто не робив. І сьогодні вони гарантують 100 років радіаційної безпеки", – заявив Порошенко.

"Багато хто мав сумнів, багато хто не вірив, але я вітаю вас, дорогі. Yes, ми це зробили!" – заявив він, і присутні зааплодували.

"І нехай сьогодні ввесь світ бачать, що може Україна і світ, якщо вони об’єднаються. Як ми здатні захистити світ від ядерного забруднення і ядерної загрози. І було б дуже добре, якби ми і далі тримали цю міцну солідарність в ім’я миру", – сказав Порошенко.

Він наголосив, що Україна побудувала укриття в умовах війни, захищаючись від російської агресії.

"Ніхто й уявити не міг, що чорнобильське випробування буде не найгіршим і не найстрашнішим, що доведеться пережити Україні", – сказав президент.  

"Я зичу світу, нашим союзникам і Україні міцно тримати цю єдність, бо вона дозволяє не лише будувати найбільші конфайнменти й укриття, а тримати й будувати нову блискучу фантастичну, formidable (чудову з французької – ред.) європейську країну – Україну", – заявив Порошенко.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...