Комітет визначився з міжнародними аудиторами, які наглядатимуть за НАБУ

Середа, 21 грудня 2016, 15:37

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції рекомендував Парламенту делегувати за своєї квотою американського аудитора Роберта Сторча в комісію зовнішнього оцінювання Національного антикоруційного бюро.

За кандидатуру Роберта Сторча, подану посольством США в Україні, члени парламенту проголосували одноголосно.

Також члени антикорупційного комітету рекомендували Кабінету міністрів України призначити Генерального директора Європейського управління боротьби з шахрайством (OLAF) Джовані Кесслера аудитором НАБУ за квотою Уряду.

Кандидатура Кесслера була подана представництвом ЄС в Україні.

"Я звернувся до посольства ЄС та США з проханням подати кандидатури від міжнародних партнерів із досвідом роботи в контролюючих чи правоохоронних органах", - зазначив голова парламентського Комітету із запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв.

"Впевнений, що призначення аудиторами міжнародних експертів в цій галузі забезпечить незалежність оцінювання роботи НАБУ та високий рівень аудиту. Сподіваюся, що уряд підтримає кандидатуру керівника одного з ключових правоохоронних органів ЄС на посаду аудитора НАБУ від Кабінету міністрів України", - додав він.

Роберт Сторч є заступником генерального інспектора США та працює в Генеральній інспекції, що в структурі Міністерства юстиції США.

Офіс головного інспектора – незалежна державна установа, завдання якої – виявляти і розслідувати розтрати, шахрайства, зловживання та неправомірні дії робітників всіх підрозділів і програм Мінюсту США. Зокрема, цей офіс здійснює аудит, в тому числі фінансовий, роботи ФБР та Інтерполу, інспектує роботу всіх федеральних прокурорів США.

Джовані Кесслер брав участь у роботі конкурсної комісії з обрання директора Антикорупційного Бюро та, фактично, відстояв прозорість роботи комісії та результати всього конкурсу.

Європейське управління боротьби з шахрайством розслідує всі випадки зловживання коштами Євросоюзу, вивчає операційну та фінансову роботу будь-якої інституції чи органу ЄС. Управління створено рішенням Комісії 1999 року.

У 2017-му НАБУ проходитиме перший зовнішній аудит за два роки роботи, результат якого є єдиною законною підставою для звільнення чинного директора Бюро Артема Ситника з посади та зменшення рівня бюджетного фінансування незалежного правоохоронного органу.

Для проведення оцінки (аудиту) члени комісії зовнішнього контролю мають право доступу до фінансових документів Бюро, матеріалів кримінальних проваджень, де завершено досудове розслідування; можуть проводити конфіденційні інтерв’ю з працівниками НАБУ, САП, інших державних та правоохоронних органів.

Висновок незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного бюро оприлюднюється разом письмовим звітом НАБУ та заслуховується Верховною Радою.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування