Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ще одного кримського мусульманина помістили в психлікарню

Четвер, 29 грудня 2016, 18:13

Фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" Ремзі Меметова 29 грудня відправили на проходження примусової психіатричної експертизи.

Про це повідомляють "Крим.Реалії" з посиланням на сина затриманого Дилявера Меметова.

"Сьогодні батька забрали до Сімферопольської психіатричної лікарні №1. Забрали тому, що слідчі заходи передбачають проведення слідчої експертизи. За фактом експертиза, що триває не більш ніж дві години, перетворилась на примусову госпіталізацію терміном майже на місяць. Зараз є інформація тільки про мого батька, про решту членів "бахчисарайської четвірки" поки відомостей немає", – сказав син затриманого.

Він додав, що зараз у Ремзі Меметова діагностували артроз і гіпертонічну хворобу другого ступеня.

"Через відсутність лікування й медикаментів, ці хвороби прогресують", – розповів Меметов.

За його словами, з попереднього досвіду проведення психіатричних експертиз над фігурантами "справи Хізб ут-Тахрір", лікарі ставили питання, які "жодним чином не відносяться до психіатрії, але в той же час, жодних показань із затриманих не могли вибити".

Меметов заявив, що ні до яких організацій вони не зверталися, тому що "це процедура примусова, й ніхто від неї нікуди не дінеться".

"Спочатку передбачається співпраця зі слідством. А про яку співпрацю може йтися, якщо всі обвинувачені не визнають своєї провини? А якщо вони не хочуть співпрацювати, значить, будуть примусово доставлені до психіатричної лікарні. Тому ми ці питання висвітлюємо тільки в соціальних мережах і за допомогою журналістів", – пояснив Меметов.

Як відомо, 12 травня в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, а також у місцевому кафе. В результаті були затримані четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Російське ФСБ Криму підозрює їх в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", визнаній в Росії терористичною.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив діяльність "Хізб ут-Тахрір" 2003 року, включивши організацію до переліку 15 об'єднань, названих "терористичними".

На початку листопада така експертиза була призначена шести кримським політв'язням.

Також примусова експертиза призначалася заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову, однак він був визнаний здоровим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування