Лутковська не потрапить до Сущенка і Панова, поки в РФ не зберуть дозволів

Середа, 11 січня 2017, 15:59

Український омбудсмен Валерія Лутковська зможе відвідати українців Романа Сущенка та Євгена Панова тільки після того, як російський омбудсмен отримає дозволи прокуратури, суду і пенітенціарної системи.

Про це "Українській правді" повідомив представник секретаріату уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига.

"Нам і російському омбудсмену необхідно отримати дозвіл суду, прокуратури, пенітенціарної системи РФ. В нас для омбудсмена це абсолютно відкрито. В Росії, якщо омбудсмен Москалькова хоче зайти, їй потрібно отримати дозвіл. Це різниця законодавства", – прокоментував Чаплига.

Представник українського омбудсмена не може назвати строків і каже, що такі строки не може назвати і російський омбудсмен, бо це "не в її компетенції".

"Ми чекаємо, що російський омбудсмен завершить процедуру і тут ми не тиснемо на неї. Ми розуміємо, що це не проста процедура", - сказав він.

Водночас Чаплига каже, що Москалькова зможе відвідати російських громадян у місцях несвободи в Україні. Для цього не потрібно додаткового погодження і вистачає домовленості з українським уповноваженим з прав людини.

Чаплига пояснив, що Україна, на відміну від Росії, ратифікувала факультативний протокол до конвенції ООН про протидію тортур. Це дозволило розширити повноваження українського омбудсмена в частині регулярного моніторингу місць несвободи.

27 грудня омбудсмен Валерія Лутковська повідомила, що досягла домовленості з Росією на доступ до українських політв'язнів Романа Сущенка та Євгена Панова, яких утримують в РФ. Відповідь Лутковська повідомила, що омбудсмен РФ зможе відвідувати російських громадян. Раніше окупаційна влада Криму дозволили Лутковській відвідати трьох політв'язнів.

Раніше Марк Фейгін опублікував лист підтримки для Романа Сущенка від президента України Петра Порошенка.

Як відомо, власного кореспондента "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Йому було пред'явлено обвинувачення у "шпигунстві". Наразі він утримується під вартою.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, він є кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Ірина Салій, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування