Нардепи поки відмовилися піднімати собі зарплати

Вівторок, 17 січня 2017, 12:52

Верховна Рада не змогла прийняти власний кошторис на 2017 рік, яким, водночас, встановлювалось збільшення заробітних плат нардепів і голови парламенту.

Постанова №5573 не набрала необхідних 226 голосів і вважається відхиленою.

Перед голосуванням у залі виникли суперечки щодо доцільності підняття зарплат нардепам і самого механізму визначення її обсягу.

Голова спікеру Андрій Парубій заявив, що багато років (з 2013 року) у Верховній Раді не приймався кошторис ВР.

"Я вітаю регламентний комітет, що цього року спільно з апаратом вони підготували фінансовий документ, щоб не в ручному режимі, через розпорядження регламентного комітету і голови відбувалося фінансування Верховної Ради, а через постанову", - сказав він.

"Разом з тим, я погоджуюся з деякими виступаючими, що підняття заробітної плати в частині народних депутатів є черезмірним", - додав він.

Парубій запропонував внести зміни в постанову, згідно з якими, зарплата нардепів збільшується не до 20 прожиткових мінімумів, а до 15.

"А натомість ми могли збільшити фонд помічників і радників народних депутатів", - додав він.

Врешті на голосування винесли три пропозиції: прийняти постанову в редакції комітету (якою встановлюється збільшення зарплат до 20 прожиткових мінімумів), прийняти постанову із правками Парубія, чи прийняти постанову про кошторис ВР, вилучивши з нього пункт про збільшення зарплат народних депутатів.

Жодна з пропозицій не набрала необхідних 226 голосів.

Постанова комітету пропонувала збільшити з 1 січня 2017 року посадовий оклад голови Ради до 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, який на сьогоднішній день складає 1 600 гривень.

Тобто зарплата спікера підвищилася б до 32 тисяч гривень.

Також постанова передбачала підвищення зарплат заступників голови Ради та членів комітетів, якими є більшість депутатів парламенту. Їх оклади збільшаться до 16,2-19,2 прожиткових мінімумів або 26-31 тисяч гривень.

Цим же документом пропонувалося затвердити кошторис витрат Ради на 2017 рік у розмірі 1,128 млрд гривень.

Як відомо, у грудні 2016 року зарплата Парубія становила 19,6 тис. гривень, тобто приблизно 12,7 прожиткових мінімумів. Середня зарплата народного депутата зараз складає приблизно 14-15 тисяч гривень. 

Олександр Шумілін, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування