САП погрожує покаранням за "спойлер" про затримання судді

П'ятниця, 27 січня 2017, 13:06

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважає неприпустимим передчасне інформування про слідчі дії й попереджає про покарання за це.

Про це САП заявляє у Facebook, коментуючи інформацію про затримання судді Солом’янського райсуду Києва Сергія Зінченка.

САП зазначає, що суддю Солом’янського райсуду і його співучасника затримали за ч.4 ст. 190; ч.2 ст. 15; ч.4 ст. 27; ч.3 ст. 369 КК ("заволодіння чужим майном шляхом обману в особливо великому розмірі, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, та підбурення до пропозиції і надання неправомірної вигоди службовій особі, за попередньою змовою групою осіб, за вчинення в інтересах третьої особи дій з використанням наданої їй влади").

Злочин викрили завдяки координації дій САП, НАБУ, Генпрокуратури й Нацполіції.

"Бажання певних колег-правоохоронців швидше проінформувати громадськість про затримання без згоди прокурора-процесуального керівника та отримати схвальні відгуки та іміджевий плюс до своєї роботи негативно впливає на хід слідства. Таким чином ставиться під загрозу справедливе покарання за злочин", – заявляє антикорупційна прокуратура.

"Для антикорупційних прокурорів важливі не лайки у Facebook, а дотримання законності та невідворотність покарання для злочинців, що досягається важкою та кропіткою працею. Для нас критерієм успіху в захисті закону та головним завданням у справі є результат – справедливий вирок суду за корупційні злочини", – зазначає САП.

Відомство застерігає керівників правоохоронних органів від повідомлень, у тому числі в соціальних мережах, "щодо проведення слідчих дій ще до їх завершення без згоди прокурора, який процесуально керує слідством згідно положень Конституції України та фактично несе весь тягар доказування у справі".

"Залучення оперативних підрозділів до слідчих дій не дають право керівництву цих органів надавати інформацію про слідчі дії без згоди прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", – обурюється САП.

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура у випадку виявлення фактів витоків інформації без згоди прокурорів-процесуальних керівників вживатиме всіх передбаченим законом заходів до притягнення винних до відповідальності, в тому числі і кримінальної, за незаконне розголошення відомостей досудового розслідування", – попереджає відомства.

Як відомо, ввечері 26 січня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив у Facebook про затримання судді Солом'янського райсуду Києва за хабар у 22 тисячі доларів за зняття арешту з майна, яке було в заставі.

Також про це затримання судді й посередника повідомили у Facebook Національне антикорупційне бюро і генпрокурор Юрій Луценко.

Джерела в адвокатських колах повідомили "Українській правді", що затримали суддю Сергія Зінченка та директора адвокатського бюро ПМ і Компанія Віталія Холоденка.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News