Глава Пентагону висунув ультиматум членам НАТО

Середа, 15 лютого 2017, 23:34

Глава оборонного відомства США, виступаючи на новій посаді перед колегами в НАТО, пригрозив членам альянсу, що Вашингтон відмовиться від частини своїх зобов'язань, якщо країни не почнуть платити більше.

Про це пише DW.com.

Новий міністр оборони США Джеймс Меттіс в середу, 15 лютого, на зустрічі глав оборонних відомств країн НАТО в Брюсселі заявив, що якщо держави, що входять до альянсу, не будуть вносити до бюджету організації обіцяні суму, то адміністрація президента США Дональда Трампа "знизить свої зобов'язання "в рамках Північноатлантичного альянсу.

"Якщо ваші народи не хочуть побачити, як Америка відмовляється від частини своїх зобов'язань в цьому альянсі, то ваші уряди повинні показати, що підтримують нашу загальну оборону", - заявив Меттіс.

Яким чином США мають намір діяти в іншому випадку, він не уточнив.

Голова Пентагону закликав розробити план виплат на 2017 рік і встановити проміжні терміни, в які будуть перевірятися внески членів НАТО. Генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг заявив, що Сполучені Штати мають рацію в своїх вимогах і підкреслив, що для нього самого ця тема є вищим пріоритетом.

"Справедливий розподіл навантаження" - один з головних пунктів брюссельської зустрічі, повідомив Столтенберг. Раніше під час передвиборної кампанії Трамп виступав з вимогою до всіх країн НАТО збільшити оборонні витрати до 2 відсотків ВВП.

Ще в 2014 році на саміті альянсу в Уельсі його учасники домовилися досягти цієї мети протягом десяти років. Згідно з даними НАТО, в 2016 році тільки чотири країни альянсу крім США виконали цю вимогу. Більше 2 відсотків своїх ВВП витрачали на оборону Греція (2,4), Великобританія (2,2), Естонія (2,2) і Польща (2). В абсолютних числах бюджет оборонного відомства в США в 2016 році склав 594 мільярдів доларів, а в усіх європейських країнах-членах альянсу і Канаді разом узятих - 273 мільярди доларів.

У 2016 році видатки на оборону країн-членів зросли на 10 млрд доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...