ВККС: Завдання на конкурсі до Верховного суду нікому не дають переваг

П'ятниця, 24 лютого 2017, 16:39

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Козлов заявляє, що для конкурсу до нового Верховного суду спеціально відбирались такі тестові справи, які нікому не дадуть переваг.

Про це він повідомив Українській правді, коментуючи заяву Громадської ради доброчесності про те, що деякі кандидати до Верховного суду отримали завдання, відповіді на які їм були знайомі заздалегідь.

За словами Козлова, по-перше, усім із самого початку повідомили, що під час тесту будуть використовуватися не вигадані, а реальні справи, й усіх учасників процесу це влаштовувало.

"Ми із самого початку казали що на практичні завдання підуть "живі" справи, тому що це "живі" правовідносини, цілком реальні, які мали певний резонанс в юридичній спільноті, які є типовими і такими, з якими людям, які виграють конкурс, доведеться стикнутися на новій посаді", - каже він.

Окрім того, за його словами, навіть якщо конкурсант натрапить під час іспиту на справу, яку він уже колись вів, дуже маловірогідно, що суддя пригадає її, тим більше, на тлі екзаменаційного хвилювання.

"Враховуючи той вал судових справ, які існують в судах касаційної інстанції, далеко не факт, що суддя точно пригадає саме цю справу, особливо якщо він не був в ній доповідачем. Але так, щоб він пам'ятав усі обставини до однієї – це було б диво", - зазначає член ВККС.

Також, каже Козлов, і це найголовніший момент, комісія оцінює не висновок претендента у тестовій справі, не резолютивну частину, а мотивацію, яку він наведе.

"Тобто якщо мотивація бездоганна, але висновок, який з неї виходить, не повторює рішення, яке колись було прийняте, це не означає, що цей кандидат програє", - підкреслив він.

Козлов повідомив, що вже відбулися певні консультації з цього приводу з Громадською радою доброчесності.

"У мене склалося таке враження, що наша позиція знайшла певне сприйняття (з боку ГРД – ред.), і я дуже сподіваюся, що це непорозуміння буде залагоджене", - зазначив він.

Як повідомлялося, Громадська рада доброчесності виявила, що деякі кандидати до Верховного суду, серед яких голова ВСУ Ярослав Романюк, отримали тести, відповіді на які їм добре знайомі заздалегідь, оскільки це - їх власні справи.

"Громадська рада доброчесності вважає виявлені факти серйозною проблемою довіри до результатів конкурсного відбору кандидатів до нового Верховного суду", - йшлося в їхній заяві з цього приводу.

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування