Рада Європи вважає підпал "Інтера" серйозною загрозою для медіа

Вівторок, 28 лютого 2017, 15:22

Рада Європи присвоїла досьє щодо підпалу телеканалу "Інтер" у вересні 2016-го найвищий рівень загрози для медіа.

Про це повідомляють 28 лютого "Українські новини".

На спеціально створеній офіційній інтернет-платформі щодо сприяння захисту і безпеки журналістів зібрано 1 110 інтернет-досьє, з яких 9 стосуються України.

У досьє вказано, що підпал офісу "Інтера" 4 вересня 2016 року здійснила група невідомих осіб.

Відзначається, що атака на офіс "Інтера" привела не тільки до займання на першому і другому поверхах в офісі, а й стала причиною евакуації близько 30 співробітників телеканалу, а одна з робітниць студії новин була госпіталізована.

У досьє міститься реакція журналістських організацій, міжнародних ЗМІ, а також офісу ОБСЄ зі свободи медіа та спікера генерального секретаря Ради Європи, які засудили атаку на телеканал.

Досьє призводить і реакцію української влади на вимоги міжнародних організацій відзвітувати про результати розслідування.

У звіті влади від 14 лютого 2017 року про розслідування підпалу не йдеться про підозрюваних. Там лише зазначено, що "досудове слідство у кримінальній справі триває".

Платформа щодо сприяння захисту і безпеки журналістів - проект Ради Європи, який являє собою суспільний простір для збору, обробки і поширення інформації про серйозні порушення свободи і безпеки журналістів в державах-членах РЄ.

Партнерами та співзасновниками даної платформи Ради Європи є "Репортери без кордонів", Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів, Асоціація європейських журналістів та правозахисна організація Article 19, Комітет із захисту журналістів та організація "Індекс цензури".

Зібраним досьє на платформі присвоюється 2 рівня загрози.

Перший, або вищий, рівень присвоюється для розслідування обставин, які призвели до вбивств або загрозу життю працівників ЗМІ внаслідок їх журналісткою діяльності, яке спричинило тяжкі травми або несуть загрозу фізичній безпеці працівників ЗМІ, а також випадки необгрунтованого тюремного ув'язнення журналістів або необґрунтованого закриття ЗМІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування