Місія ОБСЄ: "тиші" немає, бойовики вивезли "Гради" з місця зберігання

Четвер, 9 лютого 2017, 11:43

У районі Авдіївки тривають бойові дії попри заклик тристоронньої контактної групи припинити вогонь і відвести важку зброю до 5 лютого.

Це підтверджує звіт Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ за інформацією, яка була станом на 19:30 вівторка, 7 лютого.

1 лютого контактна група закликала дотримуватися "тиші" між Донецьким аеропортом, Авдіївкою та Ясинуватою, та до 5 лютого відвести озброєння відповідно до Мінських угод.

7 лютого у підконтрольній Києву Авдіївці лише за 2 години члени патруля місії чули 49 артпострілів, 24 вибухи невизначеного походження, численні перехресні черги з автоматичних гранатометів і великокаліберних кулеметів.

На Донецькій фільтрувальній станції за 5,5 годин спостерігачі чули 2 постріли з міномета клавіром 82 мм, 5 вибухів невизначеного походження, численні перехресні черги та постріли з великокаліберних кулеметів.

У Світлодарську у ніч на 7 лютого спостерігачі чули 199 вибухів, з яких 46 оцінено як артилерійські постріли, 15 – як розриви артилерійських снарядів, 138 вибухів невизначеного походження.

У вівторок вдень там же чули 120 вибухів невизначеного походження та 12 пострілів із озброєння невстановленого типу, а потім ще 20 артпострілів, 40 черг із великокаліберних кулеметів, численні постріли з артилерійських систем невстановленого типу і перехресні черги з великокаліберних кулеметів.

Східніше підконтрольної бойовикам Ясинуватої (16 км від Донецька) СММ за годину чула 7 вибухів невизначеного походження, а також постріли з великокаліберного кулемета.

У центрі Донецька у ніч на 7 лютого спостерігачі чули 35 вибухів невизначеного походження. На шахті "Октябрська" СММ зафіксувала 27 таких вибухів, 4 вибухи у повітрі і 24 снаряди. А 7 лютого камера зафіксувала 32 вибухи невизначеного походження.

У Дебальцевому, яке також контролюють бойовики, у ніч на 7 лютого спостерігачі чули 133 вибухи невизначеного походження.

Застосування зброї фіксували й у Курдюмівці, Кадіївці, Сєвєродонецьку, Ширкоиному, Новотроїцькому й Трьохізбенці.

Крім того, СММ зафіксувала порушення домовленостей щодо відведення зброї.

У непідконтрольних Києву районах за межами ліній відведення члени патруля місії вперше зауважили, що одне з місць для зберігання зброї не використовується і там відсутні 6 самохідних гаубиць (2С1) і 4 реактивні системи залпового вогню "Град" калібром 122 мм.

А в підконтрольних Києву районах вперше зафіксували за межами ліній відведення 8 самохідних гаубиць (2С3) і 6 буксируваних гаубиць (2А65 "Мста-Б", 152 мм).

Також СММ відзначила відсутність 20 самохідних гаубиць (2С3) і 7 буксируваних гаубиць (2А65; відсутність 6 зауважено вперше).

У непідконтрольних Києву районах зафіксовано рух танку Т-64, що стояв у с. Лиман за 12 км від Луганська, і 4 гаубиці Д-20 (152 мм), на північний захід до Брянки. Безпілотниик СММ зафіксував 3 самохідні гаубиці "Гвоздика" (122 мм) неподалік від Асланового 6 лютого.

За межами місць зберігання у підконтрольних уряду районах зафіксували 3 танки T-72 і важкий військовий транспортер на захід від с. Залізнянське (79 км від Донецька).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування