Червоний Хрест сподівається, що обмін заручників з ОРДЛО розблокують

П'ятниця, 10 березня 2017, 09:08

Обмін українських громадян, що незаконно утримуються на території ОРДЛО, буде розблокований найближчим часом.

Таке сподівання висловив президент Міжнародного Червоного Хреста Петер Маурер під час брифінгу у п'ятницю, повідомляє "Укрінформу".

"Я запропонував обидвом сторонам, що треба пришвидшити ідентифікацію людей, що пропали безвісти. МКЧХ готова зі своєї сторони виконувати роль такого фасилітатора, який зможе налагодити контакти по обидва боки лінії зіткнення.... Ми маємо сподівання, що це питання буде вирішене найближчим часом",  – сказав Маурер.

Він також пояснив, що механізм обміну заручниками має бути удосконалений і Україна має розробити єдиний механізм щодо обміну людей, які затримані в результаті збройного конфлікту.

"Щодо питання обміну полоненими, то це досить складне питання. Треба створити дорожню карту, як саме ця проблема буде вирішуватися. Дуже часто це питання проблематичним стає в плані обміну даними з однієї сторони на іншу сторону. Тут потрібно дотримуватися законодавчих норм, які можуть вступати в протиріччя", – пояснив Маурер.

За словами президента Міжнародного Червоного Хреста, наразі достеменно не відомо скільки людей перебувають у незаконному утриманні на території ОРДЛО.

"Багато людей зникли безвісти внаслідок збройного конфлікту на Сході України, але ніхто не знає їх точну кількість. Можливо, їх від 1000 до 2000. Пошук відповідей на запитання і підтримка сімей таких осіб є одним з пріоритетних завдань", – зауважив Маурер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування