Луценко: Хочу розчарувати самого Януковича і його захист

Вівторок, 14 березня 2017, 15:52

Генеральна прокуратура наголошує, що захист екс-президента Віктора Януковича ознайомився із матеріалами обвинувачення у справі про державну зраду, а підстав для припинення заочного засудження немає.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на брифінгу у вівторок.

"Захист Януковича заявляє, що вони не ознайомлені згідно статті 290 КПК з матеріалами обвинувачення. Це брехня… Їм вручені матеріали. Вони з усіма ними ознайомленні, зняли копії і добре знають, про що йдеться у матеріалах справи і які у нас докази", – стверджує генпрокурор.

Щодо пункту про місцеперебування екс-президента, Луценко зазначив наступне.

"Зарегистрирован Янукович В.Ф. по месту пребывания в Ростове-на-Дону улица Еременко, 81, корпус В", – зачитав Луценко витяг із листа Генпрокуратури РФ, зазначивши, що, коли представники міжнародної поштової агенції прибули з матеріалами ГПУ за цією адресою, вони встановили, що там знаходяться складські приміщення.

"Може, якщо Росія надає Януковичу притулок у складських приміщення, так і потрібно. Але хочу розчарувати самого Януковича та його захист: це не означає припинення притягнення його до відповідальності за заочною процедурою", – заявив Луценко.

За словами генпрокурора, в законодавстві щодо процедури заочного засудження "є тимчасові положення, які дозволяють обходитися без оголошення в розшук, у разі, якщо людина понад 6 місяців переховується від слідства", за межами України, на тимчасово окупованій території або в зоні АТО.

"Наведення захистом та Генеральною прокуратурою РФ адреси Януковича в Ростові підтверджує, що він понад 6 місяців знаходиться за межами України. Вказання точної адреси не є підставою для припинення заочного засудження", – зазначає Луценко.

За словами генпрокурора, "якщо Янукович і його захист хочуть перейти від заочного судового слідства до очного треба зробити просту річ – прибути на територію України".

"Інших варіантів змінити формат судового розгляду справи, згідно чинного законодавства, не існує. Чи Янукович прописаний у Ростові на вулиці Єременка в складах, чи на Красній площі в Москві", – наголосив Луценко.

Як відомо, адвокат екс-президента Віталій Сердюк заявляє, що заочне розслідування щодо його підзахисного має бути припинено, оскільки місце проживання в Росії встановлено.

Також захист Януковича стверджує, що не ознайомився з матеріалами обвинувачення, тому справа не може бути передана в суд.

Сам Янукович в інтерв'ю РИА Новости, оприлюдненому в день, коли ГПУ передала справу про держзраду в суд, заявив, що не ховається і чекає слідчих ГПУ в гості.

Валентина Романенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування