Рада зробила крок до спрощення документування каліцтв бійців АТО

Четвер, 16 березня 2017, 10:26

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо документального оформлення травм – каліцтва, поранення, контузії – учасникам АТО.

Проект закону №3728 за основу підтримали з другої спроби 262 народні депутати.

Підготовку до розгляду поправок до другого читання за скороченою процедурою підтримали 236 нардепів.

Законопроект пропонує зафіксувати, що:

"У разі направлення на лікування поза розташуванням частини військовослужбовці повинні бути одягнені відповідно до пори року і мати при собі направлення, підписане  командиром   військової частини, медичну книжку, документ, який посвідчує особу, необхідні особисті речі та атестат на продовольство, довідку про травми (каліцтва, поранення, контузії) і за необхідністю медичну характеристику, а у разі вибуття на лікування за межі гарнізону, крім того – атестат на речове і грошове забезпечення, проїзні документи до місця розташування лікувального закладу і назад".

"У разі, якщо обстановка не дозволяє надати довідку про травми (каліцтва, поранення, контузії) до направлення пораненого військовослужбовця на лікування поза розташуванням військової частини, вона надсилається до військового комісаріату, до якого приписаний військовослужбовець, який отримав травму (каліцтво,поранення, контузію), в термін до 30 діб з дня отримання травми… або в термін до 30 діб за вимогою вказаного військового комісаріату", – додається у проекті закону.

У пояснювальній записці сказано, що значна кількість бійців АТО, які отримали поранення під час бойових зіткнень, зараз "не можуть отримати передбачених законодавством пільг та компенсацій внаслідок насамперед недосконалості положень Статуту внутрішньої служби Збройних сил України", тож є потреба впорядкувати процес отримання пораненими бійцями АТО довідки про причинний зв'язок поранення з виконанням військових обов’язків.

Під час обговорення депутат від "Батьківщини" сказав, що представники "Юридичної сотні" підтвердили, що "без цього законопроекту військовослужбовці не зможуть оформити статус інваліда війни та отримати передбачені законом виплати".

Однак він наголосив, що слід зважити на висновки Головного науково-експертного управління (ГНЕУ): "Є деякі зауваження, які повинні бути доопрацьовані до другого читання. Наприклад, назва законопроекті не зовсім узгоджується з його змістом, оскільки його норми поширюються не лише на учасників АТО, а на всіх військовослужбовців у разі отримання травми, каліцтва, контузії".

"У ГНЕУ наголошують на тому, що варто передбачити обов’язковість видачі не лише довідки по травму, але й медичної характеристики, оскільки в ній зазначається інформація про захворювання військовослужбовця, результати медичних оглядів, втрата працездатності за станом здоров’я за останні 3 роки та думка начальника медичної служби військової частини щодо подальшого проходження військової служби на займаній посаді за станом здоров’я", – додав нардеп.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування