Рада посилила відповідальність бійців, зокрема й за алкоголь

Четвер, 16 березня 2017, 13:25
Рада посилила відповідальність бійців, зокрема й за алкоголь

Верховна Рада ухвалила у другому читанні зміни до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб.

Відповідний законопроект №5112 у цілому підтримали 229 депутатів.

Так, відмова від виконання законних вимог командира (начальника) тягнутиме за собою штраф від 70 до 145 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи арешт з утриманням на гауптвахті до 7 діб. А ті ж дії в особливий період – штраф 145-285 неоподатковуваних мінімумів або арешт з утриманням на гауптвахті на 7-10 діб.

Самовільне залишення "строковиком" військової частини або місця служби, не поява вчасно на службі без поважних причин караються арештом з утриманням на гауптвахті до 5 діб. Повторне таке діяння – арештом з утриманням на гауптвахті на 7-10 діб.

Якщо те ж саме роблять військовозобов’язані та резервісти в разі зборів, їх оштрафують на 70-145 "мінімумів" чи посадять на гауптвахту на строк до 7 діб, а в особливий період – покарання буде жорсткішим: штраф 145-285 неоподатковуваних мінімумів доходів чи арешт з утриманням на гауптвахті на строк від 7 до 10 діб.

Знищення чи пошкодження військового майна з необережності призведе до штрафу від 70 до 145 "мінімумів" і гауптвахти на строк до 7 діб, а в особливий період – від 145 до 285 "мінімумів" штрафу чи арешту з утриманням на гауптвахті на 7-10 діб.

Незаконне використання військовим при посаді службових машин і споруд, бійців у своїх цілях та інші зловживання владою, перевищення влади чи повноважень тягне на штраф 70-145 "мінімумів" чи гауптвахту до 7 діб, а в особливий період – штраф 145-285 "мінімумів" чи гауптвахта на 7-10 діб.

Недбале ставлення до військової служби, порушення правил бойового чергування (бойової служби), порушення правил несення прикордонної служби, порушення правил поводження зі зброєю, а також речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення, – такі ж покарання.

За розпивання алкогольних і слабкоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їхніх аналогів військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час зборів на території військових частин, військових об’єктів; поява їх на території військової частини чи несення служби у нетверезому стані, стані наркотичного чи іншого сп’яніння; відмова від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння – штраф від 70 до 145 "мінімумів" чи гауптвахта на строк до 5 діб.

Участь у таких діях начальників (командирів), невжиття ними заходів щодо відсторонення від обов’язків військової служби нетверезих осіб, приховування ними випадків розпивання алкогольних напоїв чи вживання наркотичних і психотропних речовин, появи на території військової частини у стані сп’яніння підлеглих та резервістів під час зборів караються штрафом від 145 до 215 "мінімумів" чи гауптвахтою від 5 до 7 діб.

Вживання алкоголю й наркотиків в особливий період чи повторна така дія впродовж року тягнуть за собою штраф від 215 до 285 "мінімумів" чи гауптвахту від 7 до 10 діб.

За бездіяльність військової влади (умисне нереагування на злочини чи саботаж підлеглих) планують штрафувати на 70-145 "мінімумів" чи саджати на гауптвахту на строк до 7 діб, а в  умовах особливого періоду – можуть оштрафувати й до 285 "мінімумів" і тримати на гауптвахті до 10 діб.

Читайте також: Не бойові втрати. Про що мовчать Генштаб та Міноборони

"Аватари вбивають своїх". Не бойові втрати в українській армії. Частина ІІ

Олена Рощенко, УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування