Парубій порівняв вимогу про відставку Гройсмана зі скасуванням сили тяжіння

Понеділок, 20 березня 2017, 10:55

В українському парламенті актуальною залишається проблема законодавчого спаму.

Про це сказав спікер Верховної Ради Андрій Парубій на засіданні Погоджувальної ради 20 березня.

Так він відреагував на вимогу лідера фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко зареєструвати постанову про відставку прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Завжди це реєструвалося без 150 голосів", – наполягала Тимошенко.

Парубій у свою чергу закликав депутатів опиратись на юридичну і правову позицію:

"Хочу наголосити: в 2015 році Верховна Рада цього скликання прийняла закон про Кабінет міністрів, яким чітко врегулювала взаємовідносини між парламентом і Кабміном. Згідно статті 18 закону про уряд, Верховна Рада може змінити члена Кабінету міністрів, крім прем'єр-міністра України. Зняти ж прем'єра можна або за ініціативою президента України або поданням 150 народних депутатів", – наголосив спікер.

Парубій поскаржився на проблему законодавчого спаму.

"Приходять законопроекти… От наприклад один із них – засудити Трампа за нецензурні висловлювання про жінок. Що робить апарат? Звичайно, він того не реєструє. Бо це дискредитує парламентаризм як основу Верховної Ради".

"А якщо буде поданий закон про відміну сили тяжіння. Ми що маємо реєструвати і дискредитовувати парламент?", – наголосив Парубій.

"Апарат парламенту має опиратись на закон", – зазначив спікер.

Як відомо, 10 лютого 13 нардепів від "Батьківщини", в числі яких лідер фракції Юлія Тимошенко, зареєстрували постанову про відставку прем’єр-міністраГройсмана. Однак ввечері 10 лютого постанова зникла з сайту Ради.

У Раді пояснили, що згідно зі ст. 87 Конституції, Верховна Рада може розглянути питання про відповідальність уряду, якщо таку постанову подасть не менше 1/3 від складу парламенту, тобто не менше 150 депутатів.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування