80% росіян усе ще схвалюють анексію Криму, хоч ейфорії вже немає

Понеділок, 20 березня 2017, 15:12

20% росіян вважають, що анексія Криму принесла Росії більше поганого, ніж хорошого, але трохи більше 80% жителів Російської Федерації вважають її справедливою.

Про це розповів російський соціолог, експерт аналітичного центру "Левада-центр" Денис Волков в інтерв'ю "Крим.Реалії".

"Ставлення до теми Криму, мені здається, склалося задовго до подій 2014 року. Інша річ, як самі ці події було сприйнято – тут уже є відмінності", – зазначив він.

"За нашим даними, зараз близько 20% росіян вважають, що приєднання Криму принесло більше поганого, ніж хорошого. 65% упевнені, що навпаки – більше хорошого. Але коли ми запитуємо, потрібно чи не потрібно було приєднувати Крим, трохи більше 80% вважають, що потрібно", – заявив Волков.

"Тобто впевненість, що Крим російський, що він несправедливо дістався Україні, була й у 1990-ті, і в 2000-ті, опитування це показували", – додав він.

Соціолог не виключив і можливість "деякого тиску".

"Ейфорії вже немає, вона закінчилася наприкінці 2014-го з початком економічної кризи. Але ось відчуття, що "Кримнаш", і ми його не повернемо, дуже поширене", – додав він.

Коментуючи припущення про проплачені мітинги на підтримку "приєднання" Криму, Волков сказав: "У перші півроку-рік було більше тих, хто приходив добровільно. Тому що була ейфорія. Зараз вона зникла, чого вже святкувати? Крим прийняли, облагодіяли, все".­

"Часом навіть у фокус-групах проскакує думка, що можна й Керченський міст уже не будувати, у Криму й так добре живуть: море, сонце, фрукти. Надзвичайних емоцій уже немає, саме з цим я пов'язую низьку активність на мітингах. Акції, на які, за великим рахунком, немає сенсу ходити, змушені збирати масовку", – заявив експерт.

Він визнав, що не всі питання щодо Криму люди готові обговорювати у фокус-групах, "теми на кшталт "чи є в Україні російські війська", обговорювати не хочуть". Соціолог припускає, що сумнів в офіційній лінії РФ "здіймає надто багато незручних питань".

"Спочатку повністю заперечувалася участь російських військових в операції з приєднання Криму. Потім Путін особисто взяв на себе відповідальність за те, що відбувається", – нагадав Волков.

Він додав, що велику роль в інтерпретації й оцінці грають ЗМІ: "Люди говорять фразами з телевізора".

"Основна проблема у сприйнятті Криму – те, що сталося, що і як Росія отримала. Ставлення до цього змінювалося. Але "Кримнаш" з'явився значно раніше. А ось бар'єр у сприйнятті України як сусідньої держави, у справи якої втручатися не можна, треба було зламати. І тут зіграла роль ідея "захисту російських громадян", навколо якої й будується "руській мір", – сказав соціолог.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування