Тіллерсон закликав сенат ратифікувати вступ Чорногорії в НАТО

Середа, 22 березня 2017, 02:59

Глава Держдепартаменту США Рекс Тіллерсон звернувся до лідерів сенату із закликом ратифікувати угоду про вступ Чорногорії в НАТО.

Про це повідомляє Reuters.

У листі, датованому 7 березня, Тіллерсон стверджує, що членство Чорногорії в НАТО призвело б до більшої інтеграції, демократичних реформ, розвитку торгівлі, зміцнення безпеки і стабільності серед її сусідів.

Лист було направлено лідеру республіканської більшості в сенаті Мітчу Макконнеллу і лідеру демократів у сенаті Чаку Шумеру. У ньому Тіллерсон заявив, що буде "безмірно корисним", якщо сенат призначить голосування так, щоб завершити процедуру ратифікації до майбутнього саміту НАТО, який запланований на травень.

"Участь Чорногорії в травневому саміті НАТО в якості повноправного члена, а не в якості спостерігача, стане потужним сигналом трансатлантичної єдності", - йдеться у листі Тіллерсона.

"Сполучені Штати в значній мірі зацікавлені в тому, щоб Чорногорія стала членом НАТО", - додав держсекретар.

Прес-секретар Макконнелла заявив Reuters, що голосування поки не призначено.

Вступ Чорногорії в НАТО вже схвалений Комітетом у закордонних справах сенату. При цьому, принаймні, два сенатора республіканця Ренд Пол і Мак Лі виступили проти ратифікації. Пол вважає, що це тільки роздратує Росію, в той час як членство в НАТО такої маленької країни, як Чорногорія, не зіграє важливу роль для безпеки США.

Як відомо, Москва виступає проти будь-якого розширення Північноатлантичного альянсу. Затримка з ратифікацією Сполученими Штатами угоди про вступ Чорногорії до НАТО викликала питання, чи піде адміністрація Дональда Трампа і його Республіканська партія на протистояння з Росією, незважаючи на прагнення Трампа до поліпшення відносин.

Чорногорія отримала офіційне запрошення в НАТО на початку грудня 2015 року. Для перетворення Чорногорії в повноправного члена НАТО необхідна ратифікація відповідного документа всіма 28 країнами-членами альянсу. Станом на початок березня вже 24 країни ратифікували угоду.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування