З амбітністю й прозорістю у Кабміну краще, ніж з ефективністю

Середа, 22 березня 2017, 12:04

Кабінет міністрів продемонстрував 63% прозорості, 56% амбітності та 40% виконання заходів у взаємодії з представниками ініціативи "Разом проти корупції".

Про це розповіла координатор цієї урядово-громадської ініціативи Оксана Величко на засіданні уряду.

"Всього було проведено за останні три місяці 77 зустрічей представників ініціативи і міністерств, із яких 26 зустрічей було проведено безпосередньо з міністрами й заступниками міністрів", – сказала вона.

Величко зазначила, що діяльність міністерств та державних установ оцінювали за 3 критеріями: відкритість, відсоток виконання заходів і амбітність чиновників.  

За її словами, загалом Кабмін продемонстрував 63% прозорості, одне з найпрозоріших до проекту було Міністерство вугільної промисловості.

"Але корупції в енергетиці не поменшало. Це дисонанс", – прокоментував це Гройсман. Величко пояснила, що оприлюднення даних – це перший крок.

Вона також відзначила за відкритістю Міністерство культури та Державне агентство електронного урядування.

 
Оксана Величко

Рівень виконання заходів в уряді експерти оцінили у 40%. Першість тут тримають Мін’юст і Державна аудиторська служба, а також Міністерство молоді та спорту.

Амбітність чиновників Кабміну оцінили загалом у 56%.

"Амбітність висока, а відсоток виконання не такий високий, як хотілося б. Це і заходи Міністерства регіонального розвитку й будівництва, і Мінінфраструктури, і Мінсоцполітики, і МЕРТ – у принципі, в нас досить багато тих заходів, які б ми вважали амбітними", –  додала Величко.

Вона зазначила, що є низка проблем та пропозицій від громадськості.

Так, урядово-громадська ініціатива запропонувала Міністерству оборони створити міжвідомчу робочу групу для вирішення питання з оформленням землі й закликала до кінця 2017 року отримати кадастрові номери на всі земельні ділянки у Києві та Київській області.

Але міністр оборони Степан Полторак висловився проти робочої групи.

Міністерству аграрної політики, за словами Величко, також треба подбати про земельний кадастр.

Міністерству охорони здоров’я, на думку громадськості, слід запровадити реальний конкурс на відбір кадрів, тому ініціатива пропонує МОЗ положення про проведення конкурсів.

На це Уляна Супрун нагадала, що конкурсна комісія намагалася обрати керівника дитячої лікарні "Охматдит". Вона висловила готовність до співпраці з громадськістю.

У підсумку прем’єр-міністр Володимир Гройсман сказав: "Раз на три місяці будемо заслуховувати цю інформацію (ініціативи "Разом проти корупції")".

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування