Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пожежу в Балаклії гасити ще неможливо, недбалість не виключають

Четвер, 23 березня 2017, 10:08

У зв’язку з детонацією боєприпасів гасити пожежу на найбільшому в Україні арсеналі в Балаклії Харківської області поки що неможливо.

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу в четвер.

"У зв’язку з триваючою детонацією гасіння пожежі на даний час неможливо – і воно не здійснюється", – сказав він.

Пожежа у Балаклії - з місця подій
Пожежа у Балаклії - з місця подій
Скірн-шот з ефіру "112 Укарїна"

"Завдяки мужності заступника керівника Служби безпеки у Харківській області та командування військової частини, яка здійснює охорону, здійснено виїзд на бронетехніці на максимально наближену до епіцентру до вибухів відстань", – повідомив Матіос.

За його словами, ¼ арсеналу підпала під дію детонування боєзапасу.

Матіос зазначив, що на місці події працює комісія на чолі з заступником міністра оборони Ігорем Павловським. Туди ж виїхала група прокурорсько-слідчих працівників Головної військової прокуратури, Головного слідчого управління Служби безпеки для розслідування за статтею 113 ККУ про диверсію.

Також військова прокуратура відкрила провадження за ч. 3 статті 425 ККУ – "недбале ставлення військової службової особи, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду".

Ці два кримінальні провадження об’єднано в одне, керівництво здійснює військова прокуратура.

Пожежа на найбільшому в Україні складі зброї
Пожежа на найбільшому в Україні складі зброї
112.ua

Матіос запевнив, що "інспектування всіх складських і арсенальних приміщень здійснювалося Збройними силами систематично".

"У минулому році, на початку, була здійснена спільна перевірка умов утримання і дотримання вимог техніки безпеки для таких арсеналів саме на балаклійському арсеналі. Після цього було збільшено штатну чисельність охорони", – сказав він.

За словами Матіоса, "належна охорона арсеналу здійснювалася і здійснюється в складі близько тисячі військовослужбовців Збройних сил України та Відомчої охорони – озброєною, і добові наряди цього арсеналу складають майже 100 осіб"

"Тому говорити про випадковість або якусь недбалість навряд чи доводиться, однак згідно кодексу ми зобов’язані розглянути обидві версії. Перша є пріоритетною про вчинення диверсії, друга – це недбалість службових осіб, які виконали чи не виконали свої службові обов’язки щодо охорони арсеналу боєзапасів", – пояснив він.

"З огляду на вимоги державної таємниці, повну категорію боєприпасів, які зберігаються на закритих, бетонованих, підземних та наземних місцях складування боєприпасів не маю права розголосити", – сказав Матіос.

Однак штаб і правоохоронців визначили "можливі місця розльоту осколків і можливі місця загроз для місцевого населення".  

"Зроблена відповідна карта, відповідні розрахунки, яку можливу загрозу може складати розліт осколків від детонації – поки що – артилерійських і танкових снарядів у місті Балаклія, селах Борщівка, Вербівка та Яковенкове", – додав Матіос.

Загальна кількість населення на даній території – більше 25 тисяч осіб.

Матіос нагадав, що за останні 2 роки "уже неодноразово були посягання на арсенали ЗСУ, де зберігались боєзапаси".

"Підстав для радості, але й підстав для паніки немає", – заявив військовий прокурор.

"Боєздатність Збройних сил унаслідок цієї надзвичайної події не підірвано. Ці події дійсно складають загрозу для місцевого населення. Однак усі необхідні заходи, які передбачено у таких випадках, здійснюються", – сказав він

Як відомо, у ніч на 23 березня у Балаклії виникла пожежа на території складів із боєприпасами, вони почали вибухати.

На арсеналі площею 368 га зберігалося 138 тисяч тон боєприпасів. 

Матіос заявив про диверсію.

Державна прикордонна служба України посилила охорону східної ділянки кордону у зв’язку з цим.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування