Каденюк проти перенесення Дня космонавтики на дату його польоту

Четвер, 13 квітня 2017, 14:40

Перший український космонавт, льотчик-випробувач Леонід Каденюк не підтримує ідею перенести День космонавтики в Україні на дату його польоту в космос.

Про це він сказав в інтерв'ю радіостанції "Говорит Москва", коментуючи ідею віце-прем'єра України В'ячеслава Кириленка.

"Звісно, я категорично проти. Чому? Тому що політ Гагаріна, взагалі перший політ людини в космос, він мав значення не просто для Радянського Союзу, навіть не просто для планети Земля, а він мав всесвітнє значення, оскільки на одній із планет Всесвіту цивілізація змогла створити такі технічні засоби, за допомогою яких змогла подолати гравітацію своєї планети й вирватися в космос", – заявив Каденюк.

"Тобто це свято – воно є всесвітнім святом. Тому, звісно, у жодному разі не можна його скасовувати, чимсь заміняти. Гагаріна взагалі ніхто не може замінити", – додав генерал-майор Військово-повітряних сил України.

Леонід Каденюк
Леонід Каденюк

А в інтерв'ю "24 каналу" 12 квітня Каденюк сказав, що політ Гагаріна зародив у ньому мрію стати космонавтом.

"Моя мрія народилася 12 квітня 1961 року, коли людина вперше полетіла в космос. Мені тоді було 10 років. Політ Гагаріна – це було надзвичайне досягнення людини. Це початок нової ери в історії людства", – сказав він.

"На одній із мільярдів планет у Всесвіті, цивілізація цієї планети створила такі технічні засоби, за допомогою яких вона змогла подолати тяжіння своєї планети і вирватися в космос. І тоді, в той день, у мене з’явилася мрія стати космонавтом", – додав космонавт.

"Якщо цю мрію зміг втілити хлопчик із буковинського села, то так само вона може бути здійснена будь-ким. Життя людини повинно починатися з мрії. На своєму прикладі я переконався у цьому. Мрія допомагає людині переборювати труднощі, спрямовує, дисциплінує і допомагає добиватися своїх цілей", – сказав Каденюк.

Як відомо, напередодні Кириленко заявив, що День авіації й космонавтики добре б перенести з 12 квітня на інший день, пов'язаний із історією України, а не СРСР, – наприклад на дату польоту в космос першого українського космонавта Леоніда Каденюка.

12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на кораблі "Восток" вперше злетів у космос і облетів Землю. А 12 квітня 1981 року стартував перший пілотований корабель американської програми "Шаттл".

У СРСР з 1962 року 12 квітня відзначали День космонавтики. В Україні Леонід Кучма зробив його Днем працівників ракетно-космічної галузі.

Леонід Каденюк, який народився в селі Клішківці Чернівецької області, разом із іншими радянськими космонавтами випробовував систему "Буран", був льотчиком-випробувачем Державного НДІ Військово-повітряних сил СРСР, а з 19 листопада до 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК Columbia місії STS-87.

Зараз готується до перевидання книга Каденюка "Місія – космос", яка стала книгою року в 2009 році.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:16
фотоУ Львові за хабарі підробляли інвалідність військовозобов’язаним – ДБР
16:16
Понад 94% українців довіряють ветеранам, які повернуться з великої війни. Опитування
16:14
фотоУкраїна отримала 18 модульних мостів американської компанії Acrow
16:12
відеоПерші хвилини після ракетної атаки РФ на Дніпро потрапили на бодікамери поліції
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
16:02
фотоЗ’явилися супутникові знімки наслідків ракетних ударів ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
Усі новини...