Екс-директора Бібліотеки укрлітератури в Москві визнали винною

Понеділок, 5 червня 2017, 12:05
Екс-директора Бібліотеки укрлітератури в Москві визнали винною

Міщанський суд Москви визнав винною і призначив покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі умовно колишньому директору Бібліотеки української літератури Наталії Шаріній, обвинуваченій в екстремізмі і розтраті коштів установи.

"Суд приходить до висновку про доведеність вини підсудної. Визнати підсудну винною в екстремізмі і розтраті коштів. Призначити Шаріній покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі умовно", - йдеться у вироку судді Олени Гудовшнікової, оголошеному в понеділок, передає "Інтерфакс".

Крім того, Шаріній призначено покарання у вигляді випробувального строку на чотири роки.

Позов потерпілої сторони - Бібліотеки української літератури - буде розглянуто окремо.

Сама Шаріна заявила, що вирок їй не зрозумілий. "Мені він не зрозумілий. Розпалювання ненависті - це які це дії? Які дії я провела? Жоден свідок цього не підтвердив, немає жодного доказу. Книги не визнані екстремістськими", - сказала вона.

Російська служба ВВС повідомляє, що прокурор Людмила Баландіна просила суд засудити 59-річну Шаріну до п'яти років ув'язнення умовно в зв'язку з тим, що вона притягується до кримінальної відповідальності вперше, а також з огляду на її вік.

Крім того, держобвинувач просила заборонити Шаріній обіймати посади, пов'язані з суспільно-політичною діяльністю, строком на три роки.

Захист Шаріної просив повністю виправдати її за всіма епізодами.

Як відомо, 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки, після чого її директор Шаріна була затримана.

Щодо неї порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності).

Шаріна була відпралена під домашній арешт, який неодноразово продовжувався судом і триває досі.

За даними СКР, приводом для порушення справи стало поширення серед відвідувачів бібліотеки видання Дмитра Корчинського, яке було визнане судом екстремістським матеріалом і заборонене до використання.

5 квітня 2016 року директору бібліотеки було пред'явлено ще одне звинувачення – в розтраті (частина 4 статті 160 КК РФ). За версією слідства, Шаріна в 2011-2013 роках витрачала призначені для виплати юристам бібліотеки кошти на свій захист у першій кримінальній справі про екстремізм, яку згодом було закрито в 2013 році.

На початку лютого захист Шаріної звернувся до Страсбурзького суду зі скаргою на умови її домашнього арешту.

У травні 2017 року Шаріна заявила, що вилучені в установі матеріали, які стали підставою для порушення стосовно неї справи про екстремізм, були підкинуті.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування