США можуть залишити свій контингент в Сирії після поразки ІДІЛ

Четвер, 23 листопада 2017, 06:56

Адміністрація Трампа розширює свої цілі в Сирії, включаючи, крім знищення ІДІЛ, політичне врегулювання громадянської війни в країні.

Про це пише Washington Post.

Завдяки силам, відданим президенту Башару Асаду і його російським і іранським союзникам, поразка Ісламської держави в Сирії може бути неминучою - поряд з припиненням підстави перебувати там військам США.

Посадові особи США сподіваються використовувати постійну присутність американських військ в північній Сирії для підтримки сирійських демократичних сил (в яких домінують курди), щоб чинити тиск на Асада і змусити його піти на поступки в мирних переговорах в Женеві.

Сили Асада за допомогою підтримуваних Іраном бойовиків повернули контроль над більшою частиною країни в їх окремій війні з сирійськими повстанцями, які борються за припинення авторитарного правління президента.

Різкий відступ США може завершити захоплення Асадом сирійської території і допомогти гарантувати його політичне виживання.

Щоб уникнути такого результату, офіційні особи США заявляють, що планують підтримувати присутність військ США в північній Сирії, де американці навчали і підтримували сирійські демократичні сили в боротьбі проти ісламської держави і створенні нового місцевого уряду на противагу уряду Асада.

Коли в Женеві більше трьох років тому почалися політичні переговори, повстанці контролювали більшу частину Сирії і знаходилися в набагато кращому становищі, щоб вимагати відставки Асада в рамках врегулювання.

Однак російська авіація і підтримувані Іраном сухопутні війська різко повернули ситуацію на користь Асада як на полі битви, так і за столом переговорів.

Росія і Іран також вказали, що планують залишитися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...