У кримських татар жалоба. Меджліс просить посилити тиск на Росію

П'ятниця, 24 листопада 2017, 12:32

Меджліс кримськотатарського народу закликає Україну покарати причетних до смерті учасниці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, а світ – посилити тиск на Росію.

Про це йдеться в заяві голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Він зазначає, що 23 листопада російські окупанти у Криму провели низку обшуків у кримських татар та затримали декількох активістів кримськотатарського національного руху.

"Унаслідок одного з таких обшуків, застосування фізичного та психологічного тиску, зупинилось серце легендарної учасниці кримськотатарського національного руху, шанованої в народі 83-річної Веджіє Кашки", – констатує він.

"Незламний борець з радянським авторитарним режимом колишнього СРСР, учасниця всіх помітних подій в новітній історії кримськотатарського народу, соратниця вірних друзів кримськотатарського народу генерала Петра Григоренка та російського вченого-дисидента Андрія Сахарова, Веджіє Кашка стала черговою жертвою російської окупації Криму",, – заявив Чубаров.

Меджліс кримськотатарського народу "рішуче засуджує вбивство російськими окупантами активістки кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки і закликає українські правоохоронні органи докласти всіх зусиль для притягнення винних у загибелі до відповідальності в межах національних і міжнародних судових інститутів".

Меджліс кримськотатарського народу звертається до міжнародних організацій і урядів країн світу із закликом до посилення тиску на Російську Федерацію.

"Стає очевидним, що цілеспрямовані репресії російського окупаційного режиму проти кримськотатарського народу стають чимдалі жорсткішими", – констатує Чубаров.

"Численні спроби дискредитувати кримськотатарський народ, оголошуючи його синів та доньок терористами, його представницький орган – Меджліс – екстремістським, не виправдали очікувань. Усвідомлюючи незламність кримськотатарського народу, марність спроб залякати і змусити мовчати кримських татар, російські окупанти не знаходять іншого виходу, як посилення репресій", – додає він.

Чубаров переконаний, що "міжнародне співтовариство має застосувати всі механізми для захисту мирних мешканців Криму та скорішої деокупації Криму".

Меджліс кримськотатарського народу також вимагає від російської окупаційної влади терміново припинити всі утиски прав людини на півострові, а також негайно і безумовно звільнити незаконно анексований Крим.

Меджліс висловлює співчуття близьким Веджіє Кашка, яку поховають 24 листопада.

Цей день оголошено днем жалоби: по всьому Криму та в місцях проживання кримських татар за межами Криму приспущено кримськотатарські національні прапори.

Як повідомляють очевидці, попрощатися з Веджіє Кашка прийшло близько 4 тисяч осіб.

 
 

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування