Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справу проти ЦПК про податки передали аж у Черкаси

Вівторок, 23 січня 2018, 14:58

Кримінальне провадження про начебто несплату податків "Центром протидії корупції" передали до прокуратури Черкас.

Це сталося після того, як Печерський райсуд Києва відмовив слідчим у дозволі на податкову перевірку ЦПК, повідомляє організація.

Про передачу справи стало відомо з відповіді Генеральної прокуратури президенту правління Гельсінського фонду з прав людини щодо переслідування антикорупційних активістів в Україні.

У листі зазначено, що Центру протидії корупції інкримінують несплату податків на суму понад 1,3 млн грн, відповідне провадження 25 жовтня 2017 року передали до прокуратури Черкаської області, досудове розслідування триває.

Раніше було відомо, що провадження проти ЦПК відкрила Державна фіскальна служба. Тепер з’ясувалося, що справу передали до Генеральної прокуратури, а потім до черкаської.

Адвокат Центру протидії корупції Олена Щербан сказала, що ГПУ просила Печерський райсуд Києва про податкову перевірку ЦПК – але суддя відмовив прокурорам.

"Після цієї відмови справа була передана до прокуратури Черкаської області, що означає, що відтепер давати дозвіл на всі слідчі дії буде черкаський суд", – зазначила юрист.

За словами активістів, жодних підстав для передачі справи до Черкас немає: Центр протидії корупції зареєстрований та працює в Києві, провадження відкрила київська ДФС.

Щербан припускає, що справу умисно передали до іншого міста, де "прокурорам легше буде отримувати в суді необхідні дозволи та ухвали". .

У ЦПК розцінюють це як тиск.

І наголошують, що у травні 2017 року черкаський суд зняв звинувачення та повернув майно колишньому голові Черкаської ОДА й екс-"регіоналу" Сергію Тулубу, якого підозрювали за трьома кримінальними статтями й оголошували в міжнародний розшук, а в листопаді 2017-го черкаський суд звільнив від покарання чиновників, які не подали декларацію.

ЦПК зазначає, що провадження про начебто його "ухилення від сплати податків" відкрили за заявою народного депутата Павла Пинзеника, колишнього помічника Миколи Мартиненка.

Відкрили провадження і проти керівництва організації – 22 січня голові Центру протидії корупції Віталію Шабуніну вручили звинувачувальний акт. Йому інкримінують ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу "Погроза або насильство щодо журналіста" за інцидент зі скандальним Всеволодом Філімоненком, не пов’язаний із журналістикою.

ЦПК нагадує, що у 2016 році Генпрокуратура вже намагалася знайти кримінал у фінансових операціях центру, але листи від посольства США та IDLO (International Develiopment Law Organization) підтвердили недостовірність даних слідства, якими прокурори обґрунтовували суду потребу у доступі до документів організації.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...