РФ змушує переселенців скаржитись на Україну в ЄСПЛ – Ліщина

Середа, 31 січня 2018, 14:25

Російські спецслужби змушують громадян України, які виїжджають із Донбасу на постійне проживання до РФ, масово подавати скарги на Україну в Європейський суд з прав людини.

Про це в інтерв’ю "Українській правді" повідомив заступник міністра юстиції, уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина.

Він відзначив, що наразі невідомо, які з 4 226 скарг, що перебувають у ЄСПЛ, написані громадянами України чи громадянами Росії, юридичними чи фізичними особами.

"Але, дійсно, в мене є інформація від українських спецслужб, що російські спецслужби готують такі масові подання. Вони вимагають, наприклад, від громадян, які виїжджають до РФ на постійне проживання, писати заяви до ЄСПЛ проти України з різних причин. Тобто таку роботу ведуть", - сказав Ліщина.

Він додав, що це є "очевидним порушенням Європейської Конвенції".

"З боку РФ це – фактично глобальне зловживання правом", - сказав уповноважений з питань ЄСПЛ.

За його словами, є також чотири справи проти України, які подали родичі загиблих під час падіння літака рейсу МН17 у липні 2014 року.

"Заявники проживають в Німеччині. З ними працює німецький адвокат, у якого є зв’язки з російськими компаніями. Заяву сформулювали так, що провина України нібито полягає в тому, що вона дозволила цивільним літакам пролітати над своєю територією. На сьогодні рішення немає, будемо дивитися, що скажуть в ЄСПЛ", - підсумував Ліщина.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...