Активісти реконструювали події 18 лютого 2014 року у відео

Понеділок, 12 лютого 2018, 15:30

Активісти "Jus Talionis Reconstruction Lab" зробили відеореконструкцію подій 18 лютого 2014 року, зокрема підготовки до вечірнього штурму Майдану.

Епізод "Лабети" охоплює часовий проміжок із 15:39 до 17:26, а епізод "Перевісище" – час від 17:26 до 19:39.

Учасники "Jus Talionis Reconstruction Lab" зазначають, що з 12:30 до 13:00 загинув технічний працівник офісу "Партії регіонів" Захаров: отруївся чадним газом при підпалі. Далі до 15:00 "правоохоронці та "тітушки" вбили чи завдали смертельних поранень 6-м майданівцям".

До 15:39 ходу мітингувальників відтіснили до перехрестя Шовковичної та Інститутської, повністю зачистивши Маріїнський парк, Кріпосний провулок та частково Інститутську. Вже о 15:46 силовики пішли у наступ Інститутською – люди тікали до Майдану. Багатьох тоді побили, внаслідок чого двоє загинули від травм, а один – від серцевої недостатності.

З 15:50 до 16:30 в Києві зупинили рух метро. Через тисняву біля барикади кількість травмованих і загиблих мітингувлаьників зросла.

Натомість силовики почали палити намети вище готелю "Україна" та трощити автомобілі, припарковані біля "Кінопалацу", зазначають активісти.

О 16:24-16:28 силовики зайняли майданчик перед Жовтневим палацом. Зайнявши сам палац, вивели з ладу систему відеонагляду і знищили відео. О 16:28-16:32 вони просунулись до барикади під мостом, зайняли міст і верхній рівень ТЦ "Глобус". Звідти силовики стріляли з помпових рушниць, кидали каміння, а також підпалили намети біля стели Незалежності.

Паралельно з цим прорвали барикади на перехресті Грушевського та Петрівської алеї.

Близько 16:20-16:25 було смертельно поранено двох правоохоронців, проте "немає підтвердження тому, що вогонь по правоохоронцях відкрили саме мітингувальники", зазначають дослідники. Тих, хто стріляв у правоохоронців, не ідентифікували.

Дослідники зазначають, що на Шовковичній і Липській, у Кріпосному провулку та Маріїнському парку не було вбито жодного правоохоронця. А поблизу Майдану ввечері 18-го та у ніч на 19 лютого було вбито 9 правоохоронців.

У "Jus Talionis Reconstruction Lab" припускають, що серед "майданівців" могли затесатися агенти правоохоронних органів. Після вбивств правоохоронців МВС та СБУ отримали підставу для "антитерористичної операції" проти Майдану.

Станом на 17:30 співвідношення вбитих за увесь час протестних акцій мітингувальників і силовиків становило 15 до 4-х (спочатку 15 майданівців – і вже після них 4 правоохоронці).

За даними активістів ініціативи, до спецоперації проти протестувальників залучали: частини Внутрішніх військ МВС; "Беркут"; штурмові спецпідрозділи СБУ та МВС (у тому числі "Альфа", "Омега", "спецрота Садовника"), Департамент карного розшуку; Управління з боротьби з оргзлочинністю; УДО; Державтоінспекцію, сотні "тітушок" тощо.

Із засобів залучили три БТР, не менше трьох водометів та автомобілі силових структур.

З 17:30 силовики почали розчищати Хрещатиком (для вільного проїзду БТР-ів згодом). До 18:51 силовики неподалік від барикад розгорнули штаб підготовки до штурму.

Тим часом із Маріїнського парку спустилися група "тітушок".

З 19:27 силовики намагалися прибрати розмежувальну сітку лінії протистояння для подальшої атаки БТР, застосували вантажівку. З 19:40 перехрестя вздовж Володимирської займали ДАІ-шники та "тітушки", щоб завадити втечі мітингувальників.

Згодом "Jus Talionis" реконструювали і події штурму Майдану.

Також активісти відтворили хід подій у ніч на 19 лютого, під час яких "тітушки" смертельно поранили мітингувальника Віталія Васільцова та вбили журналіста В’ячеслава Веремія на Великій Житомирській.

"Jus Talionis Reconstruction Lab" зазначає, що частину відео після подій 18-20 лютого знищили. Зникли записи із камер підрозділів Державної служби охорони на Інститутській, 7 (Клуб КМУ), Інститутській, 8 (комітет ВРУ), Садовій, 3а (комітет ВРУ), Липській 3 (комітет ВРУ). Також вирізано фрагменти з записів банку "Аркада" на Ольгинській, 3.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...