Екс-депутат РФ: Сенатори дозволили агресію, не бачивши листа Януковича

Середа, 14 лютого 2018, 11:44

Під час засідання Ради Федерацій у 2014 році ніхто з тих, хто брав участь, не бачили листа екс-президента Віктора Януковича.  

Про це заявив у суді колишній депутат Держдуми Російської Федерації Ілля Пономарьов.

На його думку, "лист Януковича" відіграв ключову роль про цесі анексії.

"Це спосіб легітимувати воєнну агресію на території України. І це основна правова основа, на підставі якої приймалося рішення про використання збройних сил на території країни", - сказав він.

Пономарьов розповів, що 28 лютого 2014 року почали обдзвонювати російських сенаторів, членів Ради Федерації, щоб зібратися на позачергове засідання.

"Я спілкувався з трьома сенаторами, які брали участь в цьому засіданні і ніхто з них не знав, для чого їх збирають", - сказав він.

"За всю історію Російської Федерації – це був, здається, другий подібний екстрений збір сенаторів… час засідання також був назначений незвично. Це 1 березня пів на сьому вечора", - додав Пономарьов, сказавши, що влада не хотіла таким чином гаяти час.

За його словами, на цьому засіданні сенаторів спочатку навіть не було кворуму. 

"При реєстрації було 75 осіб з 166. Тобто не вистачало кворуму сенаторів. Треба було ще раз переголосовувати. Тоді вже набралося 85 сенаторів", - сказав він.

Пономарьов розповів, що під час засідання голова Ради Федерацій Валентина Матвієнко заявила, що був запит на використання збройних сил на території України.

"Звучало, що це обґрунтовується захистом прав в Криму, проте було сказано "на території України", тобто не уточнювалося, де саме буде використовуватися сила", - сказав він.

За словами Пономарьова, про надходження листа від Януковича повідомив представник комітету по Конституційному законодавству.

"Він його не демонстрував, але щось зачитував. Він сказав, що воно надійшло за годину до початку засідання. Назвав його зверненням. Підкреслив, що це легітимний президент України підтримує звернення президента РФ і просить застосувати війська на території України для захисту громадян України. Далі він сказав, що цього листа достатньо для Ради Федерації для прийняття рішення і дати згоду на звернення президента", - сказав Пономарьов.

"Цей лист проводив вододіл. Тому що в одному випадку, це був би акт агресії з точки зору присутності у залі, а після цього листа це була відповідь на звернення союзної нам країни", - додав Пономарьов.

Він висловив думку, що цей лист міг бути узгоджений російською владою і оточенням Януковича.

"Сам по собі лист я побачив весною від свого друга, який працює в російській місії ООН… Мене зацікавило, що цей лист був зроблений не на бланку, мав підпис президента України. Президентом України була проставлена дата 1 березня 2014 року… воно було просто на аркуші паперу", - розповів він.

"3 березня Віталій Чуркін його оприлюднив для того, щоб виправдати дії РФ на засіданнях Радбезу ООН", - додав Пономарьов.

За його 4 березня під час прес-конференції Володимир Путін почав говорити про цей лист, проте обмовився, що додаткових військових на території України не потрібно вводити, достатньо військових, що перебувають в Криму.

Олександр Шумілін, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...