Суд у справі про держзраду Януковича знову перенесли

Середа, 28 лютого 2018, 10:10

Розгляд справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича перенесли на 6 березня у зв’язку з тим, що на засідання 28 лютого не з'явилися захисники обвинуваченого.

Про це заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко. 

"Суд завжди суворо дотримався принципу змагальності та забезпечення права на захист Януковича. Враховуючи це, суд вимушений оголосити перерву на 10 годину 6 березня", - сказав Дев'ятко.

Він додав, що ця дата була погоджена з захисниками.

За словами Дев'ятка, до суду надійшла заява про поважну причину неявки та відкладення судового розгляду.

"Сторона захисту зазначає, що 23 лютого вони отримали доручення обвинуваченого Януковича забезпечити прибуття адвокатів Сердюка, Федоренка, Фозекош та Біленка не пізніше 26 лютого за місцем поточного перебування Януковича", - зачитав суддя.

Він додав, що суд отримав копію доручення Януковича, наказ про відрядження та копії квитків.

Сторона обвинувачення назвала це зривом судового засідання і небажанням захисту допитувати своїх свідків.

Прокурор Руслан Кравченко клопотав про звернення до Центру безоплатної допомоги  про надання Януковичу безкоштовного адвоката.

Але суд у задоволенні цього клопотання відмовив.

Як відомо, 2 березня Янукович збирається провести прес-конференцію у Москві. 

Як відомо, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року у суді зачитали обвинувальний акт у справі про сприяння російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

5 липня 2017 року Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі в справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.

Але 11 грудня адвокат Віталій Сердюк, який бере участь у процесі щодо розстрілів на Майдані, знову почав захищати Януковича у справі про держзраду.

З того часу суд допитує свідків. Ключові свідки зі сторони обвинувачення вже дали свідчення у справі про держзраду.

Під час процесу про державну зраду Януковича його адвокати задавала свідкам обвинувачення питання про події на Майдані, хоча сам процес стосується дій екс-президента в період окупації Криму Росією.

Крім того Печерський районний суд м. Києва дозволив здійснити заочне досудове розслідування щодо екс-президента Віктора Януковича, екс-глави СБУ Олександра Якименка та екс-першого заступника СБУ Володимира Тоцького у  справі стосовно розстрілів на Майдані.