Клімкін: Активи "Газпрому" в Європі всім давно відомі

Четвер, 1 березня 2018, 15:00
Клімкін: Активи Газпрому в Європі всім давно відомі

Російському "Газпрому" не вдасться уникнути виконання своїх зобов’язань за контрактом і рішеннями стокгольмського арбітражу, бо його активи в Європі всім давно відомі.

Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін у Twitter. 

"Газпром опустився до рівня "наперсточників". Не виконує рішення Стокгольмського арбітражу, а тепер ще й знижує тиск в трубі, будучи нездатним виконувати свої зобов’язання. Але ми їх дістанемо. Їхні активи в Європі всім давно відомі", - написав він.

Як повідомлялось, 28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, "Нафтогаз" домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" має сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

Того ж дня НАК "Нафтогаз України" повідомив, що протягом останніх днів фахівці ПАТ "Укртрансгаз" фіксують суттєве падіння тиску у російській газотранспортній системі на газовимірювальній станції Суджа, головному пункті входу до української ГТС з боку Росії. 

1 березня "Газпром" заявив, що вирішив не постачати газ НАК "Нафтогаз України" і повернув отриману передоплату.

"Газпром" 2 роки і 3 місяці не поставляв Україні газ до винесення рішення Стокгольмським судом.

Поставки газу, згідно з контрактом, термін дії якого закінчується в кінці 2019 року, повинні були відновитися після рішення Стокгольмського арбітражу.

За цим контрактом "Нафтогаз" зобов'язаний викуповувати у "Газпрому" від 4 до 5 млрд кубів газу щорічно.

У зв'язку з цим "Нафтогаз" і здійснив передоплату. 

Більш детально про те, чим закінчився спір між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News