Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клімкін: Україна має механізми, щоб змусити Газпром заплатити $2,56 млрд

Понеділок, 5 березня 2018, 11:17

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна має юридичні механізми, щоб змусити Газпром виконати рішення Стокгольмського арбітражу про компенсацію Нафтогазу $2,56 млрд.

Про це він сказав журналістам у понеділок, 5 березня, передає "Укрінформ".

"За правилами арбітражу, вони (Газпром - ред.) мають виплачувати (суму компенсації) одразу. Вони вже порушили правила арбітражу. Вони також порушили правила арбітражу, заявивши про розірвання контрактів (з Нафтогазом - ред.), оскільки це неможливо з юридичної точки зору…", - сказав міністр.

"Тому будемо тиснути. Не забувайте - у нас є Нью-Йоркська конвенція щодо виконання рішень арбітражу. Якщо Росія не буде виконувати, підемо в суди - підемо в Нью-Йорк, підемо в Лондон, підемо в усі країни. Я вже дав нашим послам доручення дивитися на активи Газпрому по всій Європі", - зазначив Клімкін.

За його словами, українські спеціалісти уже підраховують активи "Газпрому" в Європі, а МЗС з Мін'юстом мають система повернення коштів в Україну.

Він додав, що "вистрибнути" від виконання рішення арбітраж "Газпрому" не вдасться.

Крім того, Клімкін зазначив, що нинішня ситуація з поставками російського газу в Україну, яку вже вирішено, докорінно відрізняється від тієї, яка була у 2006 і 2009 роках.

"Тобто Газпром влаштував комедію, і це дуже добре зрозуміли в Брюсселі, в Берліні і в усіх європейських столицях. Ми одразу ініціювали наш механізм (раннього попередження в енергетичній сфері - ред.) за Угодою про асоціацію, просили скликати тристоронній формат (Україна, ЄС і Росія - ред.), але Росія не захотіла. Вона просто боїться того, що ми пред'явимо всі ці докази", - сказав міністр.

Як відомо, "Газпром" 2 роки і 3 місяці не поставляв Україні газ до винесення рішення Стокгольмським судом. Дія контракту завершується наприкінці 2019 року.

За цим контрактом "Нафтогаз" зобов'язаний викуповувати у "Газпрому" від 4 до 5 млрд кубів газу щорічно, тому НАК і здійснив передоплату.

28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, "Нафтогаз" домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" має сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

1 березня стало відомо, що "Газпром" вирішив не постачати газ НАК "Нафтогаз України" за контрактом і повернув отриману передоплату.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв на засіданні Ради безпеки й оборони України того ж дня заявив, що дефіцит газу в Україні – близько 10 млн куб м на добу. Він запропонував обмежити споживання газу на 3-4 березня, коли ще очікується холодна погода.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:15
У КНУ спалахнув скандал, науковці обурені: цьогоріч на програмі про ранній Всесвіт не буде магістратури
10:07
Киян просять розповісти, де і як вони стикалися з корупцією у столиці
10:05
Вчені дослідили, чому 41 тисячу років тому Земля постраждала від космічних променів
09:59
Прикордонники дали бій російській ДРГ на Сумщині
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
Усі новини...