ЗМІ: Клюєви попри санкції продали активи компанії, пов’язаної з “Межигір’ям”

Середа, 7 березня 2018, 11:09

Європейські санкції не завадили екс-голові адміністрації президента Андрію Клюєву та його брату нардепу Сергію Клюєву розпродавати свої активи після втечі з України.

Про це йдеться в матеріалі видання "DW".

"Оформлені на родичів і підставних осіб компанії спокійно розпродавали активи, поки українські правоохоронні органи не квапилися розслідувати кримінальні справи", – зазначає автор.

Зокрема, віденський бізнес-центр "Газометр", який з 2006 року належав братам Клюєвим, не потрапив під санкції та у 2015 році був проданий за 15 мільйонів доларів.

За інформацією видання, "Газометром" через низку офшорних компаній був оформлений на віденський холдинг CEE Clean Economic Energy AG, який, в свою чергу, контролювала віргінська компанія Tisha Investments Limited.

Останню видання називає "гаманцем" Сергія та Андрія Клюєвих.

Tisha Investments Limited, згідно з повідомленнями австрійських ЗМІ, була одним з найбільших кредиторів компанії Клюєвих Activ Solar.

Від того ж віргінського "гаманця" Клюєв-молодший отримав кошти на купівлю фірми "Танталіт", якій належало "Межигір'я" Віктора Януковича.

Про це йдеться в рішенні суду, яке надало Генпрокуратурі доступ до банківських документів Сергія Клюєва.

Крім бізнес-центру у Відні Clean Economic Energy AG і Activ Solar володіли ще сонячними електростанціями на півдні України, які теж були продані. Покупцем став китайський державний концерн SNBM, він викупив електростанції за символічну ціну в рахунок боргів.

Водночас, борги у компаній Клюєвих були і перед Україною, зокрема, державними "Укрексімбанком" і "Ощадбанком", які були найбільшими кредиторами компанії Slav і Activ Solar.

В 2016 році, незадовго після продажу вже згаданого бізнец-центру "Газометр", ці дві компанії оголосили про банкрутство. Як пише видання, це банкрутство коштувало кожному платнику податків близько двох тисяч гривень, адже банки були докапіталізовані з державного бюджету.

6 березня 2014 року ЄС запровадив санкції у вигляді замороження активів проти колишніх українських високопосадовців часів президентства Януковича за зловживання з державними фінансами та порушення прав людини.

21 лютого 2018 року Європейський суд ухвалив рішення про незаконність останньої хвилі санкцій, запроваджених проти Сергія Клюєва Радою ЄС в 2017 році.

5 березня Рада ЄС не продовжила санкції проти Олени Лукаш і Сергія Клюєва.

Читайте також: "Перемога Сергія Клюєва в Суді ЄС: чому санкції скасовані та що це змінить для інших екс-посадовців".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News