Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США заблокували проект резолюції ООН, який засуджує насильство проти палестинців

Субота, 2 червня 2018, 01:07

США у п'ятницю, 1 червня, застосували вето до проекту резолюції Радбезу ООН, в якому засуджується застосування Ізраїлем сили проти палестинських цивільних осіб.

Про це повідомляє Reuters.

Вашингтон розкритикував резолюцію за "грубий односторонній погляд" та відсутність засудження діяльності палестинського угруповання "ХАМАС".

"Терористичне угруповання "ХАМАС" несе головну відповідальність за жахливі умови життя в Секторі Газа", - заявила посол США в ООН Нікі Гейлі перед голосуванням.

"Будь-хто, хто турбується про мирний процес, повинен голосувати проти цього", - додала вона.

За проект, внесений на розгляд Радбезу ООН Кувейтом, проголосували Франція, РФ, Китай, Кот-д'Івуар, Казахстан, Болівія, Перу, Швеція та Екваторіальна Гвінея. Велика Британія, Нідерланди, Польща та Ефіопія - утрималися, США - проголосували проти.

Зазначається, що для прийняття резолюції необхідно 9 голосів без вето постійних членів Радбезу - Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Росії і Китаю.

Водночас в ООН не підтримали проект резолюції, який запропонували США. У ньому Вашингтон звинувачує "ХАМАС" у насильстві та заявляє про право Ізраїлю на самооборону.

Три члени Ради безпеки проголосували проти, 10 - утрималися, лише США проголосували за.

"ХАМАС" та проіранське угруповання "Ісламський джихад" заявили, що їхні недавні дії, включаючи обстріл ізраїльської території, є відповіддю на те, що з 30 березня під час протестів на кордоні з Сектором Газа загинули щонайменше 116 палестинців.

Нагадаємо, в Єрусалимі 14 травня офіційно відкрили посольство США, яке за рішенням президента Сполучених Штатів було перенесено з Тель-Авіва.

Ізраїль вважає місто Єрусалим своєю неподільною столицею. Ізраїль захопив східну частину міста під час Шестиденної війни в 1967 році.

Палестинці прагнуть зробити східну частину Єрусалима майбутньою столицею своєї держави.

У зв'язку з цим на адміністративному кордоні Сектора Газа сталися заворушення, в результаті яких, за даними палестинського міністерства охорони здоров'я, загинули 58 осіб, 2700 - травмовані.

Європейський Союз закликав всі сторони до стриманості, щоб не допустити більшої кількості жертв.

Білий дім поклав провину на угруповання "ХАМАС". США заявили, що Ізраїль "має право захищати себе".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування