Європейська федерація журналістів: Україна має прийняти план дій з захисту журналістів

П'ятниця, 29 червня 2018, 10:24
Рікардо Гутьєррес

Європейська федерація журналістів (EFJ) закликала уряд України прийняти національний план дій щодо захисту журналістів.

Про це заявив генеральний секретар EFJ Рікардо Гутьєррес на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що він взяв участь у роботі конференції експертів ОБСЄ, яка відбулася 26 червня в Києві.

Вказуючи на погіршення свободи ЗМІ в Україні з 2015 року, Гутьєррес закликав українську владу започаткувати план дій щодо безпеки журналістів разом із усіма відповідними зацікавленими сторонами, включаючи філії EFJ у країні, Національну спілку журналістів (НСЖУ) та Незалежну медіа-профспілку (НМПУ).

Гутьєррес нагадав, що Платформа Ради Європи з захисту журналістики та безпеки журналістів повідомляла про 37 основних порушень свободи ЗМІ в Україні, в тому числі два вбивства журналістів: 6 повідомлень у 2015 році, 9 повідомлень у 2016 році, 14 повідомлень у 2017 році та 8 повідомлень за перше півріччя 2018 року.

"У 2015 році ми повідомили про вбивство журналіста Олеся Бузини в Києві. У 2016 році ми повідомили про вбивство білоруського журналіста Павла Шеремета від вибуху автомобіля. Українські органи влади все ще не висунули нікому обвинувачення та не заарештували нікого за підозрою у вбивстві Шеремета, але журналісти-розслідувачі виявили, що агент СБУ перебував біля будинку Шеремета в ніч, коли до його машини заклали вибухівку", - констатував Гутьєррес.

За його словами, в Україні безкарність щодо вбивства журналістів є проблемою: "Крім Бузини та Шеремета, все ще відкриті справи, пов'язані з вбивствами журналістів: Георгія Гонгадзе, В'ячеслава Веремія, Олександра Кучинського, Андреа Рочеллі та Андрія Миронова".

Гутьєррес закликав звільнити всіх затриманих журналістів у всіх регіонах України: Станіслава Асєєва, якого утримують на Донбасі, Дмитра Васильцева та Євгена Тимоніна, засуджених до 9 років позбавлення волі за сепаратизм, та журналіста "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, обвинуваченого в державній зраді.

Генеральний секретар Європейської федерації журналістів також згадав про випадки переслідування та залякування журналістів в Україні.

"Журналіст Мирослава Гонгадзе та президент НСЖУ Сергій Томіленко нещодавно були згадані в списку так званих зрадників, опублікованих на Facebook прес-секретарем генерального прокурора Ларисою Сарган. НСЖУ також був підданий словесному нападу Ірини Геращенко, першого віце-спікера українського парламенту. Вона звинуватила союз у співпраці з "кремлівськими пропагандистами", що є явним підбурюванням до ненависті та насильства", - сказав він.

Гутьєррес також засудив інсценування вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

"Ми очікуємо від української влади повної прозорості щодо цієї операції. Вони ще не пояснили, чому саме потрібно було інсценувати вбивство. Натомість видно, що Україна сильно підірвала свій авторитет і авторитет журналістів у всьому світі. На наш погляд, це безвідповідальний вчинок, але це також неповага до справжніх жертв: Кім Валль, Дафни Каруани Галіції, Яна Кучака та багатьох інших", - заявив він.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News