Порошенко молиться, щоб Україна отримала Томос до 28 липня

Неділя, 3 червня 2018, 15:54

Президент Петро Порошенко сподівається на позитивне рішення синоду Вселенського патріархату про надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві до 1030 річниці Хрещення Русі.

Про це він заявив під час участі у молитві за мир в Україні разом з українською громадою Іспанії, яка відбулася у Кафедральному соборі Альмудена в Мадриді, повідомляє прес-служба президента.

"Перемога – це не лише звільнення української землі. Перемога – це коли вперше більш як за 300 років в Україні з’явився реальний шанс створити Єдину помісну православну і головне – українську церкву", - сказав він.

"І ми молимося, щоб до 1030-ї річниці Хрещення України-Руси святим рівноапостольним князем Володимиром Господь дарував нам цей Томос", - додав Порошенко.

Президент нагадав, що звернувся до патріарха Варфоломія одразу ж після Великодня, 9 квітня, під час свого візиту до Стамбула.

Він зазначив, що під час зустрічі зі Вселенським патріархом наголошувалось: "Якщо буде звернення президента, якщо це звернення буде підтримано всією Верховною Радою України, якщо буде звернення українських ієрархів – синод Вселенського патріархату готовий буде надати нам Томос про автокефалію".

День Хрещення Київської Русі відзначається в Україні 28 липня. Цього року відзначатиметься 1030-річчя хрещення Київської Русі.

Нагадаємо, 17 квітня президент України зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

Патріарх УПЦ КП Філарет підтримав рішення президента Петра Порошенка і висловив сподівання, що Вселенський Патріарх вирішить визнати українську церковну автокефалію.

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Микола Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

Згодом в УПЦ МП оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

12 травня УПЦ Київського патріархату звинуватила Росію та прокремлівські політичні сили у втручанні в процес визнання автокефалії православної церкви в Україні.

26 травня архімандрит Української православної церкви (Московського патріархату), колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) Кирило (Говорун) заявив, що томос про автокефалію Української православної церкви вже написаний.