Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

В УПЦ МП назвали звернення Ради до Варфоломія перевищенням влади

Субота, 21 квітня 2018, 23:30
В УПЦ МП назвали звернення Ради до Варфоломія перевищенням влади
Фото УПЦ МП

УПЦ МП вважає звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

Про це йдеться у заяві відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (Московського патріархату), опублікованій у суботу ввечері.

"Відповідно до статті 35 Конституції України, церква є відокремленою від держави, а тому питання церковного життя церква вирішує самостійно", - наголошують в УПЦ МП.

"Українська Православна Церква, яка має канонічний зв’язок зі Вселенським Православ’ям, не зверталася до Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні та не уповноважувала на це ні Президента, ані депутатів Верховної Ради України. У зв’язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи", - йдеться в заяві.

Там також висловлюється стурбованість, що надання автокефалії православній церкві в Україні "розглядається як питання не лише релігії, але й геополітики".

"Переконані, що сфера релігійного життя не повинна ставати предметом політичних маніпуляцій. Не слід змішувати церковні й політичні, а тим більше геополітичні питання", - вважають в УПЦ МП.

Там переконують, що завжди виступали за відновлення церковної єдності і за єдину церкву.

"Однак запропонований і озвучений владою спосіб досягнення цієї єдності не відповідає канонічному праву церкви та суперечить законодавству України. Адже влада просить надати Томос про автокефалію єдиній церковній структурі, якої ще не існує. Саме тому вважаємо, що слід спочатку подолати розкол, відновити церковну єдність, і лише після того ставити питання про зміну канонічного статусу єдиної православної церкви в Україні", - йдеться в заяві.

В УПЦ МП додали, що "священноначалля Української Православної Церкви має постійні контакти зі священноначаллям Вселенського Патріархату".

"Виходячи з досвіду такого спілкування, у нас немає підстав припускати, що Вселенський Патріархат може вчинити дії, які б зашкодили єдності церкви як на локальному, так і на світовому рівні", - йдеться в заяві.

В УПЦ МП також стверджують, що Константинопольський патріархат, як і всі інші помісні православні церви, не вважає УПЦ КП і УАПЦ повноцінними церквами, про що свідчить не визнання дійсності священства цих двох структур.

Як повідомлялося, 17 квітня президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня депутати Верховної Ради проголосували за постанову щодо зверненняпрезидента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Миколай Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:41
Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес – опитування
12:34
ГУР допомагає російським добровольцям боротися з режимом Путіна – Юсов
12:34
У Росії призначили нового в.о. головкома ВМФ РФ
12:16
Молдова висилає дипломата РФ через організацію "виборів" у невизнаному Придністров'ї
12:14
Національне військове кладовище не завдасть шкоди екології – заступник директора
12:13
РФ втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ – Gunvor
12:13
Путін після "перевиборів" у травні поїде до Китаю на зустріч з Сі Цзіньпіном – ЗМІ
11:46
Фонд гарантування остаточно виграв справу про стягнення 1,5 млрд з колишніх топів "Платинум Банку", серед яких Рожкова
11:43
Росіяни вирішили вивезти з Бєлгородської області тисячі дітей
11:35
На Херсонщині пастух підірвався на вибухівці, яку залишили солдати РФ
Усі новини...