У НАТО пояснили рішення щодо України, спростувавши заяву Угорщини

Середа, 11 липня 2018, 14:16

Після сесії саміту НАТО, в якій візьмуть участь керівники України та Грузії, головуючий зробить заяву щодо України.

Про це повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

"Буде спільна заява комісії Грузія – НАТО, офіційний документ, а також окремо буде поширена заява головуючого щодо України", – пояснив представник НАТО, уповноважений дати пояснення журналістам на умовах анонімності.

Він наголосив, що формальне рішення по Україні не буде ухвалено через відсутність консенсусу.

"Ви бачили повідомлення ЗМІ. Часом непросто знайти консенсус, і у нас так і не з’явилося консенсусу щодо заяви комісії Україна – НАТО", – сказав співрозмовник "Європейської правди".

Представник НАТО не заперечив, що рішення заблоковане Угорщиною.

Посадовець наголосив, що формат "заява головуючого" обрано саме через те, що така заява не потребує затвердження консенсусом.

"Цей документ відображатиме все, про що буде говоритися на зустрічі щодо України, і він, звісно ж, буде скоординований з Україною та із союзниками, щоби інформація була подана коректно", – пояснив він.

Раніше Міністерство закордонних справ Угорщини заявило, що Будапешт не блокуватиме рішення за результатами тристоронньої зустрічі НАТО – Україна – Грузія, але ветуватиме двосторонні заяви НАТО та України.

Пояснення представника Альянсу свідчить, що ця заява не відповідає дійсності: тристоронньої заяви немає на порядку денному.

В офіційному повідомленні МЗС Угорщини є й інші неточності. Зокрема, в Угорщині кажуть, що готуються до саміту з питань чорноморської безпеки, тоді як зустріч НАТО – Україна – Грузія не має такої назви, вона не знайшла підтримки усіх членів Альянсу.

11-12 липня у Брюсселі відбудеться саміт НАТО за участю керівників 29 країн-членів НАТО та країн-партнерів.

Голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко розповів, що президент Петро Порошенко приїхав на саміт Альянсу з трьома блоками питань.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування