Крим всихає, рослинності стало менше. Україна винуватить Росію

П'ятниця, 13 липня 2018, 15:05
Село Ішунь, Джанкойський район Криму, червень 2018 року
Анатолій Кримський RFE/RL

Дані космічної зйомки свідчать про значне погіршення стану унікального рослинного світу Кримського півострова.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

"Недбале ставлення окупаційної влади Російської Федерації до унікального природного середовища у північній, центральній та східній частинах Автономної Республіки Крим може призвести до масового вимирання рослинного і тваринного світу, ерозії ґрунту, пожеж в екосистемах та екологічної катастрофи на півострові", – заявляє МТОТ.

 

За допомогою дистанційного зондування встановлено, що за 2 роки "нормалізований відносний індекс рослинності" (NDVI) у деяких частинах анексованого Криму знизився до найнижчої позначки 0,3. Рослинного покриву стало менше.

З червня 2016 року до червня 2018 року загальний індекс NDVI знизився на 23%.

 
 

Зниження кількості опадів цього року в порівнянні з попередніми роками також негативно вплинуло на стан рослинності на півострові, зазначає відомство.

МТОТ заявляє, що нехтування цими негативними явищами з боку окупантів "може призвести до знищення унікальних екосистем Кримського півострова – в тому числі до руйнації заповідних ландшафтів, ерозії ґрунтів, унеможливлення ведення традиційного сільського господарства".

"Дії РФ у цьому контексті свідчать про те, що держава-окупант не зацікавлена в розвитку АР Крим з його природним потенціалом, а її безвідповідальність призводить до невідворотної шкоди навколишньому середовищу та збитків для цивільного населення, що проживає на цій території", – заявляє відомство.

Варто зазначити, що в квітні 2016 року у Державній службі України у справах Криму й Севастополя вирішили, що вода з Північнокримського каналу не повинна надходити на півострів, поки він перебуває під контролем Росії. Тоді вже добудовували дамбу.

Наслідки перекриття Україною водонадходження до Криму показали днями журналісти "Крим.Реалії".

У сюжеті йшлося, що не лише північ Криму, а й південь Херсонської області потерпають від посухи. Хоча заощаджену воду.колись планували використати туди.

"Крим.Реалії" зауважили, що збудовано нову дамбу, яка може пустити воду до Криму. Але влада називає умовою цього деокупацію півострова.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News