Отруєння у таборі на Донеччині: Супрун припускає сальмонельоз

Середа, 18 липня 2018, 15:09

Станом на середину дня 18 липня з дитячого табору "Орлятко" у Донецькій області з ознаками гострої кишкової інфекції госпіталізували 91 людину.

Про це повідомляє сайт Держпродспоживслужби.

Серед постраждалих 76 дітей та 15 дорослих, у них попередній діагноз "гострий гастроентероколіт".

Зазначається, що фахівці відібрали зразки проб харчових продуктів, води, змиви з об’єктів довкілля, обстежили персонал закладу.

Встановлено, що перший випадок захворювання зафіксували 15 липня у працівника харчоблоку, наступні випадки захворювання почали реєструватися з 16 липня серед дітей всіх 4-х загонів оздоровчого закладу.

Під час обстеження харчоблоку фахівці виявили низку порушень санітарного законодавства.

Зокрема, до роботи у харчоблоці працівник медпункту допустив співробітника з ознаками захворювання на дисфункцію кишківника (працювала 16-17 липня); прийняли на роботу працівників кухні без проходження медогляду, а для харчування дітей використовували страви, які не включені в узгоджене Держпродспоживслужбою меню.

Також зазначається, що у закладі незадовільно вели облік харчових продуктів; не дотримувались товарного сусідства у холодильнику і температурних режимів зберігання продуктів, а працівники не дотримувалися вимог особистої гігієни.

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області вирішило закрити табір з 18 липня.

Матеріали щодо виявлених порушень направили до поліції.

Проведення протиепідемічних заходів триває.

Водночас в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун припустила, що причиною масового отруєння у таборі може бути сальмонела. 

"Зараз виглядає, що це є інфекція сальмонельоз, але завтра зранку мають бути результати аналізів", - сказала вона на брифінгу 18 липня.

Як повідомлялося, 16 липня після вечері 60 дітей з "Орлятка" стали почуватися погано, мали  підвищену температуру та нудоту. 33 з них госпіталізували.

Вранці 18 липня стало відомо, що у результаті отруєння госпіталізовані 84 людини.  

За фактом отруєння відкрито кримінальне провадження за статтею 325 "Порушення санітарних правил і норм".

Спочатку повідомлялося, що отруєння сталося у таборі "Яструбок".

Однак, як уточнюють у Держпродспоживслужбі, діти отруїлися у таборі "Орлятко", який є філією табору "Яструбок".

За даними "Громадського", у цих таборів різні директори, персонал і розташовані вони за 8 км один від одного. Але їхні керівники є подружжям, Олег Шевченко – директор "Яструбка", його дружина Людмила Шевченко – директор "Орлятка".

Зазначається, що табір "Яструбок" продовжує роботу, тоді як в "Орлятку" всіх відправили додому і на 10 днів призупинили його роботу.

"Орлятко" розрахований на 150 місць. Поточна зміна була другою, розпочалася з 14 липня – на відпочинок заїхало 134 дитини, у т.ч. 35 дітей до 15 років.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...