Україна подасть позов до ЄСПЛ проти Росії через висилку українців з Криму

Четвер, 26 липня 2018, 13:58

Україна має намір звернутися до Європейського суду з прав людини з позовом проти Росії щодо незаконної масової висилки громадян України та інших держав з анексованого Криму.

Про це на прес-конференції заявив заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Офіс уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини разом з правозахисниками, разом з кримською прокуратурою, яким ми дуже вдячні за матеріали про українських політв'язнів, підготує ще один міждержавний позов до ЄСПЛ проти Росії, який буде стосуватися обставин цієї справи", - розповів він.

Ліщина підкреслив, що "сама по собі масова висилка іноземців є порушенням європейської конвенції з прав людини", а для РФ це "стандартна практика".

За словами експерта ГО "Регіональний центр прав людини" Романа Мартиновського, з липня 2014 року по травень включно 2018 року за порушення міграційних прав суди окупованого Криму винесли 9548 рішень.

"З цієї кількості судових рішень 2425 (стосуються – ред.) осіб, які були виселені з цієї території. Йдеться як про громадян України, так і інших держав", - додав він.

Експерт повідомив, що за цей час з Криму виселили громадяни 37 держав, "4 особи без громадянства, яких нам вдалося ідентифікувати" та 1 тисячу 18 громадян України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...