У РФ "обґрунтували" анексію Криму: узаконили день "прийняття" до складу Імперії

Субота, 28 липня 2018, 13:53

Рада Федерації РФ схвалила закон про встановлення 19 квітня пам'ятної дати - Дня прийняття Криму, Тамані та Кубані до складу Російської імперії у 1783 році.

Як повідомляє російський "Інтерфакс", документ ухвалено на засіданні Ради Федерації РФ 28 липня.

"У назві (нової пам'ятної дати - ред.) відображено справжні геополітичні події, що спонукали 19 (8) квітня 1783 року імператрицю Катерину II підписати Маніфест про прийняття Кримського півострова, острова Таман і всієї Кубанської сторони під державу Російську", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Наголошується, що у маніфесті "не згадується про приєднання чи іншої форми авторитарного, а тим більше силового, впливу на входження Кримського півострова до складу Росії".

Згідно з пояснювальною запискою, "взяття у 1783 році Криму під захист Російської імперії на прохання його жителів, які страждають від воєн, стало легітимною формою входження Криму до складу Росії".

"У лютому 1784 року турецька держава відповідним актом визнала верховенство Росії над прийнятими в її склад територіями ... Кримський референдум 16 березня 2014 року став логічним продовженням історії російського Криму, початок якої було покладено маніфестом Катерини II", - заявили автори документа.

Також у записці вказується "незаконність передачі Криму зі складу РРФСР до складу УРСР в 1954 році, що суперечило конституції РРФСР і конституції СРСР".

24 липня Держдума РФ прийняла в остаточній редакції закон, яким встановила нову пам'ятну дату Росії – День прийняття Криму до складу Російської імперії. Зазначається, що, на думку авторів законопроекту, встановлення нової пам'ятної дати Росії "підтверджує безперервність перебування півострова Крим і міста Севастополя в складі Російської держави".

25 липня Держдепартамент США оприлюднив офіційну декларацію по Криму, у яків вказав, що не визнає анексію півострова Росією.

18 березня 2014 року президент РФ Володимир Путін підписав "договір" із самопроголошеними представниками "влади" Криму про включення Криму та Севастополя до складу РФ. Базою для "договору" назвали результати незаконного "загальнокримського референдуму", що відбувся 16 березня.

Читайте також: "Принуждение к союзу": як Крим став "ісконно русскім"

"Як ми втрачали Крим. Свідчення перших осіб України"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування