Росіянин-бойовик отримав строк, який перерахували за "законом Савченко"

Середа, 4 липня 2018, 12:15

Соснівський районний суд міста Черкаси засудив до 5 років і 8 місяців позбавлення волі громадянина Росії бойовика незаконного збройного угруповання "ЛНР" Юрія Марчукова і перерахував йому термін ув'язнення за "законом Савченко".

Про це йдеться у вироку суду, який був оприлюднений у Єдиному реєстрі судових рішень 3 липня.

Раніше не судимий громадянин РФ Марчуков є уродженцем Тайшетського району Іркутської області.

Згідно з матеріалами справи, у 2014 році Марчуков знайшов в Інтернеті оголошення щодо вербування і підготовки добровольців для участі у бойових діях на стороні організацій "ЛНР" і "ДНР" на території України, після чого 20 грудня 2014 року прибув на базу в Ростові-на-Дону, де пройшов спеціальну підготовку по стрільбі зі стрілецької зброї.

Встановлено, що в період з 26 грудня 2014 року по кінець лютого 2015 року, перебуваючи в Україні, на території Луганської області - в населених пунктах Алчевськ, Комісарівка, Перевальськ, Центральний, він брав участь у діяльності самопроголошеної "ЛНР".

Росіянин входив до структурного підрозділу бригади бойовиків "Привид" – так званого батальйону ім. Олександра Невського.

Зазначається, що до його задач входило несення бойових нарядів на блокпостах та озброєна охорона об'єктів у зазначених населених пунктах.

У середині січня 2015 року Марчуков вийшов зі складу батальйону ім. Олександра Невського і увійшов до лав так званого "Всевеликого війська донського", а саме до його складової частини - підрозділу "Узбек", що дислокувався почергово на території населених пунктів Перевальськ і Центральне (Луганська область).

У зазначеному підрозділі росіянин продовжив свою антиукраїнську злочинну діяльність. Зокрема, у складі підрозділу "Узбек", він ніс бойові наряди на двох блокпостах, патрулював вулиці та окремі об'єкти.

У кінці лютого 2015 року Марчуков виїхав на територію Російської Федерації. 1 березня 2015 року він незаконно перетнув державний кордон України на території Харківської області.

Пізніше росіянин прибув до села Велика Севастьянівка Христинівського району Черкаської області, де 4 березня 2015 року його затримали співробітники УСБУ в Черкаській області. 

Згідно протоколу судового засідання, Марчуков визнав свою провину в пред'явленому обвинуваченні та щиро розкаявся, що суд врахував як пом’якшувальну обставину.

Він зазначив, що після затримання розповів про свої правопорушення, бо вважав, що не брав участі у військових діях, і тому не підлягає притягненню до кримінальної відповідальності.

Суд дійшов висновку, що сторона обвинувачення не довела Марчуков брав участь у протиправній діяльності "ЛНР" з корисливих мотивів та з мотивів несприйняття існуючої влади в Україні, маючи на меті повалення конституційного ладу в країні.

В результаті Марчукова було засуджено за участь у діяльності терористичної організації до 5 років і 8 місяців ув’язнення.

Водночас суд перерахував частину строку "за законом Савченко" – за період арешту з 4 березня 2015 по 20 червня 2017 року (час, коли закон був чинним -ред.) з розрахунку 1 день попереднього ув'язнення за 2 ні позбавлення волі.

Таким чином, вважається, що Марчуков відбув уже близько 5 років і 6 місяців покарання.

Валентина Романенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування