З'явилися нові факти нечесного відбору керівництва ДБР – ЗМІ

П'ятниця, 10 серпня 2018, 14:08
З'явилися нові факти нечесного відбору керівництва ДБР – ЗМІ

Під час фінального етапу конкурсу на керівні посади у Державному бюро розслідувань перевірка кандидатів відбувалася неякісно, а робота комісії виглядала формальною.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", яку спільно підготували "Радіо Свобода" та телеканал "UA:Перший".

Зокрема, журналісти з’ясували, що за деяких переможців голосували і ті члени конкурсної комісії, які не спілкувалися з кандидатами, оскільки на співбесіди із ними не ходили. Серед таких – перша заступниця міністра юстиції Наталія Севостьянова (Бернацька), професор Університету імені тараса Шевченка Віктор Самохвалов і народний депутат з фракції "Народний фронт" Євген Дейдей.

Усі троє члени комісії не були присутніми під час співбесіди із претендентом Євгеном Шевцовим, проте віддали йому під час вирішального голосування свої голоси.

 
Члени комісії обирають керівників ДБР
фото: "радіо свобода"

За даними розслідування, така сама ситуація повторилася на співбесіді майбутнього переможця на посаду керівника управління внутрішнього контролю ДБР Богдана Чобітка. Дейдей зайшов на співбесіду, але одразу вийшов. Уже під час голосування депутат підняв руку "за" саме за цього кандидата. Так само як і двоє інших відсутніх на співбесіді членів комісії – Севостьянова і Самохвалов.

Також, як встановили журналісти, співбесіди з кандидатами у середньому тривали лише до 7-8 хвилин, виглядали формально, а значну їх частину кандидати розповідали щось на власний розсуд. Членів конкурсної комісії, яка складається тільки з представників президента, Верховної Ради та Кабміну, не цікавило походження значних статків у деклараціях претендентів на посади.

Крім того, звертають увагу "Схеми", нечітко були прописані критерії відбору кандидатів. До низки посад у ДБР серед кваліфікаційних вимог, затверджених керівником ДБР до кандидатів, згадується, в тому числі, такі як "позитивна репутація", "інтелектуальна й емоційна зрілість", "лідерство" і "надійність".

Журналісти поскаржилися, що їхній знімальній групі одна з комісій не дозволила перебувати на співбесіді за вказівкою очільника Держбюро розслідувань Романа Труби.

Зазначається, що саме Труба затверджуватиме переможців конкурсу. В інтерв’ю "Схемам" він заявив, що не буде з’ясовувати, чому комісія голосувала за кандидатів за раніше оприлюдненим у ЗМІ списком.

Як повідомлялося, на засіданні 18 липня конкурсна комісія відібрала 27 кандидатів на керівні посади Державного бюро розслідувань. Але раніше в розпорядження Української правди потрапив список із 15 заздалегідь затверджених кандидатів на керівні посади ДБР, нардеп Сергій Лещенко назвав ще 6 нових прізвищ.

Результати відкритого голосування комісії підтвердили призначення більше половини посадовців зі списку, опублікованого УП.

Багато затверджених службовців є креатурами міністра МВС Арсена Авакова та заступника голови Нацполіції Ігоря Купранця.

Як раніше повідомлялося із посиланням на ресурс Prosud, понад 40% претендентів на керівні посади в Державному бюро розслідувань є представниками чинних правоохоронних органів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування