Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президенти 5 країн підписали конвенцію про статус Каспійського моря

Неділя, 12 серпня 2018, 18:10

Президенти Росії, Казахстану, Ірану, Азербайджану і Туркменії підписали Конвенцію про статус Каспійського моря.

Як повідомляє ТАСС, підписання угоди відбулося 12 серпня в ході V Каспійського саміту, який проходить в казахстанському місті Актау.

Зазначається, що робота над Конвенцією про правовий статус Каспійського моря велася з 1996 року, її проект остаточно ухвалили на нараді глав МЗС прикаспійських країн у грудні 2017 року.

За повідомленням Кремля, згідно з Конвенцією, основна площа водної поверхні Каспію залишається у загальному користуванні сторін, а дно і надра діляться сусідніми державами на ділянки за домовленістю між ними на основі міжнародного права.

"Судноплавство, рибальство, наукові дослідження і прокладка магістральних трубопроводів здійснюються за узгодженими сторонами правилами. При реалізації масштабних морських проектів в обов'язковому порядку враховується екологічний фактор. Конвенція фіксує положення про недопущення присутності на Каспії збройних сил позарегіональних держав, визначає 5 прикаспійських держав відповідальними за підтримання безпеки на море і управління його ресурсами", - повідомляє ТАСС.

Також в рамках саміту сторони підписали угоду про запобігання інцидентів у Каспійському морі, а також протоколи про співпрацю в області боротьби з тероризмом і оргзлочинністю.

У сфері економіки сторони підписали угоди про торгово-економічне співробітництво та про співробітництво в галузі транспорту, зазначено у повідомленні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...