Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко про окупацію: Тільки дипломатією ми не виграємо

Понеділок, 13 серпня 2018, 12:03

Третій президент України Віктор Ющенко вважає, що відвойовувати територію окупованого Донбасу та Криму треба не лише дипломатією та популістичними закликами, а за допомогою багатокомпонентного "пакету перемоги".  

Про це він заявив в інтерв’ю "Українській правді".

Ющенко стверджує, що якби російський президент Володимир Путін "бачив перед собою 45 мільйонів, які говорять однією мовою, одним голосом і мріють про одну ціль, то Україну би ніхто не зачепив".

"Російська політика протягом 350 років — це політика дроблення. Забрати мову, пам'ять, культуру, церкву, вихолостити національний дух… Якщо у вас є дух, за вами завжди буде перемога. Якщо у вас духу немає, вам ніякий "Бук" (зенітний ракетний комплекс, — УП)  — ніщо не допоможе", - сказав він.

За словами колишнього президента, швидкого "одноходового" вирішення проблем окупованих територій Донбасу та Криму немає.

"Ми, мабуть, не розуміємо, що дипломатія обов'язкова, але тільки дипломатією, ми не виграємо. Мені не подобається, коли на продаж, політичний, популістичний, виставляють тему миру", - додав він.

"От у Сталіна я не чув цієї філософії. Я не чув цієї філософії у Черчилля. У Рузвельта я не чув після грудня 1941 року. Після того, як факт окупації відбувся, я не чув цієї теми від тих людей, на яких я зараз посилаюся", - пояснив Ющенко.

За його словами, "пакет перемоги — це компоненти, які розраховані на час, і цих компонентів багато. Це як паста з тюбика, яку треба весь час видавлювати, якщо ти хочеш почистити зуби. Це не має простої мілітарної відповіді".

Третій президент додав, що вирішити конфлікт на Донбасі "можна і за три дні", але це буде капітуляцією в результаті якої українці втратять Батьківщину і повернуться в часи до 1991 року.

Ющенко також вважає, що план перемоги має вибудувати парламент України, адже в його компетенцію входить і військова доктрина, і міжнародна політика, і оборонна, і безпекова, й економічна, соціальна.

"Ми чотири роки воюємо, у нас немає жодного документу цього високого органу. Жодного документу, який вводить нові політичні дефініції. Не розберемося в дефініціях - не напишемо план", - пояснив екс-президент.

"Коли ворог, який окупував, анексував 7% української території, сьогодні має безвізовий режим?.. Пересічний росіянин може з Камчатки заїхати в будь-який прикордонний район України. Легально!", - обурився Ющенко.

Також третій президент наголосив на тому, що за 4 роки конфлікту Росія і досі залишається першим торговельним партнером України.

"Ви мені уточніть, ви справді воюєте? Ви справді збираєтеся звільнити території? Ви смішні. Ви несиметричні, неадекватні. В такому стані немає плану перемоги, бо ви себе ведете не як народ, який потребує перемоги. Ви вже раби. Очевидно, що перемога складається і з дипломатичного компоненту, але не тільки Мінського", - сказав він.

Ющенко зазначив, що в України є п'ять гарантій країн ядерного клубу, але вона не зверталась до них, як до гарантів територіальної цілісності і політичного суверенітету, тому парламент має модернізувати формат, а дипломатичні компоненти треба розвивати.

Крім того важливим компонентом є економіка. Ющенко назвав економіку - м'язами війни.

На його думку, динамічна економіка в Україні можлива за умови сильного інвестпакету, проте в Україні за 4 роки девальвували національні гроші на 350%.

"Це велика помилка. В умовах війни ціни і гроші завжди повинні бути стабільні", - зазначив він.

Детальніше читайте в інтерв’ю: Віктор Ющенко: Тимошенко і Янукович — два чоботи з однієї пари

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування