Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звільнення бранців Кремля: Україна хоче аналог "списку Магнітського"

Понеділок, 13 серпня 2018, 17:57

Україна планує звернутися до своїх міжнародних партнерів із пропозицією створити санкційний перелік росіян, які винні у порушенні прав українських політв'язнів.

Про це повідомив на прес-конференції міністр юстиції Павло Петренко, передає "Укрінформ".

За його словами, після того як Україна 10 серпня подала позов до ЄСПЛ проти Росії через порушення прав українських політв'язнів, вона збирається створити окремий список тих, хто потрапить за це під санкції.

"Ми будемо звертатися до наших міжнародних партнерів з пропозицією формувати окремий санкційний список за аналогом "списку Магнітського", де буде фактично перелік тих осіб, які причетні до викрадення і позбавлення волі, знущання і катування українських громадян, які є політичними ув'язненими на території РФ", - заявив він.

Петренко зазначив, що позов України до Європейського суду з прав людини – це перший юридичний документ українського уряду проти РФ, який описує масові порушення прав людини, які допускаються проти українських політв'язнів у Росії.

"З конкретними прізвищами причетних до цього російських посадовців, в тому числі і високопосадовців, і це дає для нас зараз аргумент перед нашими міжнародними партнерами щодо введення додаткових санкцій, персональних санкцій проти всього керівництва РФ і причетних до цих політично вмотивованих переслідувань чиновників, які працюють у РФ", - сказав Петренко.

Він додав, що це вже шоста міждержавна заява України до ЄСПЛ.

10 серпня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через порушення прав українських політв'язнів. У ньому описано порушення щодо 71 політв’язня на 130 сторінках із близько 3 тисяч сторінок доповнень.

За словами міністра, цей перелік є відкритим і буде доповнюватися залежно від кількості зібраних доказів.

"Наша мета - отримання рішення ЄСПЛ, де буде констатовано порушення вказаних норм Конвенції і зобов'язання РФ звільнити українців та повернути їх на територію України", - наголосив Петренко.

Він додав, що в заяві Мін'юст констатує та вимагає від ЄСПЛ зафіксувати масові порушення прав людини щодо катувань, обмеження права на свободу, особисту недоторканість, щодо права на справедливий суд, права на приватне життя, свободи вираження поглядів, зібрань і об'єднань з боку російського режиму проти українських громадян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування