Команда танкера, що застряг у Херсоні, не пускає на борт владу України

П'ятниця, 17 серпня 2018, 12:42

Представники Служби безпеки та Прикордонної служби України намагалися потрапити на російський танкер "Механік Погодін" для перевірки, але команда судна не пустила їх.

Про це повідомляє 17 серпня російська суднохідна компанія "В.Ф. Танкер", яка називає дії українських правоохоронців незаконними.

Раніше прес-секретар регіонального підрозділу СБУ Вероніка Фролова пояснила затримання російського судна наявністю його власника в санкційному списку України.

"Ми просто виконуємо закон, яким затверджено список. Вирішується питання про звернення до суду. Мені здається, це перший такий випадок", – цитував її Reuters.

За твердженням "В.Ф. Танкер", судно "Механік Погодін" 6-й день незаконно утримують у порту Херсон, команда "безрезультатно намагається отримати дозвіл на вихід із акваторії" і вже "припинила дві спроби незаконного проникнення".

"Австрійський власник вантажу повідомив митниці про намір відмовитися від розвантаження і вийти з вантажем із території порту ще у вівторок 14 серпня", – йдеться в повідомленні.

"За минулу добу перелік претензій до судна чи судновласника так і не було надано, на запит про узгодження виходу ні митниця, ні прикордонна служба досі не відповіли. Капітан порту на запит про вихід із порту відповів відмовою з посиланням на лист прикордонної служби, який досі не пред'явлено", – заявляє компанія.

Від імені судновласника було спрямовані скарги у прикордонні й митні служби, в адміністрацію порту, а також у генконсульство РФ в Україні. Представник останнього відвідав судно – обіцяв розібратися і спробувати допомогти.

"16 серпня о 13:30 група з шести осіб, які представилися співробітниками Служби безпеки та Державної прикордонної служби України, спробувала проникнути на судно з наміром здійснити перевірку, не пояснивши її мети і не пред'явивши документи. На судно група допущена не була", – заявляє судноплавна компанія.

Після цього до судна прибула група з 11 екологів із документом на перевірку дотримання вимог екологічної безпеки "в зв'язку з нібито анонімним дзвінком на "гарячу "лінію" – їх теж не пустили.

Очікуючи, що Управління служби транспортної безпеки України 17 серпня скерує на "Механік Погодін" інспекцію портового контролю для перевірки скарги нібито від одного з членів екіпажу про незадовільний стан судна, капітан передав в адміністрацію порту заяви усіх членів екіпажу про відсутність претензій.

"У зв'язку з високою ймовірністю провокацій і з метою забезпечення негайного відходу танкера в разі отримання дозволу екіпаж судна залишається на борту", – йдеться в повідомленні.

10 серпня берегова влада України затримала танкер "Механік Погодін", який нібито виконував перевезення на замовлення канадської компанії "Oil Marine Shipping and Chartering Inc".

Представник президента України в АРК Борис Бабін пояснював, що це судно перебуває під українськими санкціями.

Порталу для моряків "Seafarersjournal" Бабін заявив, що днями влада РФ нібито розіслали судноплавним компаніям російських олігархів листи про те, що "в разі затримання їхніх судів у портах України за порушення санкційного режиму заходів прямого втручання в якості допомоги РФ не буде – буде лише морально-консульська підтримка і гуманітарна допомога від омбудсмена".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування