"Шпигун за Гройсманом" надсилав файли на e-mail "елена прекрасная" – прокурор

Середа, 22 серпня 2018, 14:36

Суду у справі екс-перекладача прем’єр-міністра Станіслава Єжова, обвинуваченого в державній зраді, визначив порядок вивчення доказів та призначив наступне засідання.

Про це повідомив речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко.

"На сьогоднішньому засіданні в суді визначалися з процедурою дослідження численних письмових доказів у справі", – пояснив він.

Наступне засідання відбудеться 3 вересня о 14.00.

Водночас, захисник Єжова Валентин Рибін у коменарі "Українській правді" сказав, що прокурор почав надавати докази, однак не був належним чином підготовлений. У ГПУ це заперечують.

"Він не був готовий надавати докази, робив це несистемно, не даючи суду можливості зрозуміти, що ці докази доводять, яким чином процесуально вони були здобуті, чи є вони допустимими", – сказав адвокат.

Зокрема, Рибін розповів, що обвинувачення намагалось долучити до матеріалів справи копії фотографій. На них Єжов нібито зафіксований разом із "невстановленою особою", яку прокурор називає представником російської розвідки.

Також прокурор хотів долучити посадову інструкцію Станіслава Єжова з Кабміну.

Її, як і знімки, Рибін називає фальшивою. Він стверджує, що буде звертатись із заявою про фальсифікацію доказів.

Водночас, як повідомляє "Укрінформ", прокурор Сергій Вдовиченко в суді розповів, що Єжов файли на електронну пошту з назвою "елена прекрасная", зареєстровану в російському сегменті інтернету – на yandex.ru.

Зокрема, на неї обвинувачений нібито надіслав стенограму зустрічі Гройсмана з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом, яка відбулася 10 липня 2017 року.

За словами прокурора, на це е-mail Єжов також надіслав аудіофайли зустрічі прем'єра зі спецпредставником США в Україні Куртом Волкером і представником ЄС в Україні Федерікою Могеріні. Ця зустріч пройшла у форматі віч-на-віч.

Крім того, екс-перекладач Гройсмана нібито надіслав на цю електронну пошту список членів урядової делегації України під час візиту до Королівства Бельгія.

У свою чергу, адвокат заявив, що на інформації, яку нібито передавав його підзахисний, немає грифу секретності, а надсилання листів на пошту, яка зареєстрована на yаndex.ru, не є свідченням його співпраці з російськими спецслужбами.

Наступне судове засідання у справі Єжова відбудеться о 14 годині 3 вересня.

Під час засідання 22 серпня сам обвинувачений заявив, що доказів його роботи на ГРУ немає.

Єжов обвинувачується за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 ("Державна зрада"). Він своєї провини не визнає.

20 грудня 2017 року Служба безпеки України заявила про затримання на робочому місці чиновника секретаріату Кабміну, який передавав російським кураторам інформацію про діяльність українського уряду.

ЗМІ з’ясували, що йдеться про Станіслава Єжова – заступника керівника протоколу прем'єр-міністра.

СБУ кілька місяців "вела" його за згодою прем'єр-міністра Володимира Гройсмана для документування контактів Єжова з російськими спецслужбами.

За даними Служби безпеки, затриманий інформував спецслужби Росії про зарубіжні поїздки і переговори прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Суд вирішив слухати справу у відкритому режимі.

Адвокат Єжова Валентин Рибін зазначав, що у справі відсутні документи, які становлять державну таємницю.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News