Російський Центробанк хоче блокувати іноземні сайти без рішення суду - росЗМІ

П'ятниця, 24 серпня 2018, 09:50

Російський "Центробанк" хоче отримати право без суду блокувати сайти, які використовуються для фінансового шахрайства.

Як повідомляють російські "Ведомости" з посиланням на неназваного федерального чиновника і знайомого учасника наради, дану пропозицію обговорювали на нараді у віце-прем'єра РФ Максима Акімова.

"ЦБ розробив проект поправок до закону "Про інформацію", що дають йому такі повноваження, причому незалежно від того, у російській або іноземній зоні перебуває сайт", - підтвердив представник ЦБ, пише ЗМІ.

Зазначається, що Центробанк хоче блокувати 4 види сайтів: назви яких схожі з іншими, що дозволяє їм вводити споживачів в оману, а також сайти, що надають фінансові послуги без ліцензії.

"Право блокувати такі сайти може отримати або голова ЦБ Ельвіра Набіулліна, або хтось із її заступників, вирішили на нараді. Також ЦБ хоче блокувати сайти, що надають доступ до ресурсів фінансово-кредитних організацій, але не в позасудовому, а в досудовому порядку, використовуючи блокування як запобіжний захід", - повідомляють "Ведомости".

Також ЦБ просить повноважень блокувати сайти, які поширюють недостовірні відомості про стан фінансових організацій, "але таку ідею Акімов не підтримав".

Наразі законопроект проходить міжвідомче узгодження.

Якщо ЦБ отримає такі повноваження, він стане сьомим держорганом, який має право вносити сайти до реєстру забороненої інформації. 

У "Роскомсвободі" побоюються, що в результаті постраждають добропорядні сайти, пише "Медуза".

"Порушники миттєво переїжджають та продовжують працювати", - заявив голова громадської організації Артем Козлюк. За його словами, зараз все більше сайтів блокуються помилково.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування