Прохання матері Сенцова про помилування у Путіна бачили, але мовчать

Четвер, 9 серпня 2018, 13:21

Лист матері засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова з проханням про його помилування надійшов до Адміністрації президента РФ, але реакції поки немає.

Про це речник російського лідера Дмитро Пєсков повідомив журналістам у четвер, передає "Интерфакс".

"Я знаю, що цей лист надходив до відповідного підрозділу Адміністрації президента. Але поки я не готовий вам сказати про якусь реакцію", – сказав Пєсков.

"Ви знаєте, що за процедурою помилування передбачено необхідний за законодавством набір дій. Більшого я поки сказати вам не можу", – додав прес-секретар Володимира Путіна.

Між тим, уповноваженого Росії при Європейському суді з прав людини Михайла Гальперіна просять сприяти переведенню Сенцова з колонії на Ямалі в лікарню в Криму.

"Адвокат правозахисної організації "Агора" Наташа Добрева попросила уповноваженого Росії при ЄСПЛ Михайла Гальперіна сприяти переведенню українського режисера Олега Сенцова з колонії на Ямалі до цивільної лікарні у Криму", – повідомив керівник "Агори" Павло Чиков у Telegram.

"У листі адвоката як можливий варіант названо клінічний медичний багатопрофільний центр Святителя Луки в Сімферополі", – повідомив він.

"Медичний центр обрано, оскільки він обладнаний усім необхідним, і Сенцовому там забезпечать необхідний догляд. Також у Сімферополі є лікар, який має доступ до історії хвороби Сенцова", – додав Чиков.

Раніше українська уповноважена з прав людини Людмила Денісова попросила російську колегу Тетяну Москалькову перевести Сенцова в Інституті професора Миколаєва у Москві "чи в лікарню, в якій є фахівці з ендогенного харчування".

13 липня, у 42 день народження Сенцова, мати Олега звернулася до президента РФ Володимира Путіна з проханням про помилування сина.

"Не буду Вас переконувати в невинності Олега, хоча сама в це вірю. Просто скажу, що він нікого не вбивав. Він уже відсидів 4 роки у в'язниці. Його чекають діти, молодший син страждає на аутизм. Їм погано без нього. Вони ніколи не будуть щасливі без батька", – зазначила вона.

"Прошу Вас, Володимире Володимировичу, проявити милосердя і помилувати Олега Сенцова, не згубити його життя і життя його близьких. Ми чекаємо його вдома", – попросила мати політв'язня, яка живе в анексованому Криму.

За даними адвоката Дмитра Дінзьо, у Сенцова пульс уповільнився до близько 40 ударів на хвилину, у в’язня погано з серцем, але на лікарню в Лабитнангі він не погоджується, а перельоту може не пережити.

Сенцов написав двоюрідній сестрі Наталій Каплан, що "кінець близько".

Пізніше Каплан заявила, що за Олегом терміново треба відправити медичний літак.

Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" за полярним колом в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці теракту.

Сенцов, затриманий ще в травні 2014 року, 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримують в РФ, – і тримає його 88-й день.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування