Заблокований Донбас: Україна звернулася до представників ОБСЄ по допомогу

Субота, 1 вересня 2018, 13:19
Заблокований Донбас: Україна звернулася до представників ОБСЄ по допомогу

Україна просить координаторів ОБСЄ у Тристоронній контактній групі у Мінську та гуманітарній підгрупі звернутися до до представників ОРДО щодо розблокування роботи КПВВ на Донбасі.

Про це 1 вересня повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко. 

"Отримала тривожну інформацію з окупваного Донбасу, йдуть масові затримки і арешти громадян, бойовики заблокували роботу усіх КПВВ, нікого не випускають з території окупації. ... Це все тільки поглиблює глибоку гуманітарну кризу на окупованій території. КПВВ заблоковані саме 1 вересня, коли розпочався шкільний рік", - зазначила Геращенко. 

"Вже спрямувала листи на координаторів ОБСЄ в ТКГ і гуманітарній підгрупі Мартіна Сайдіка і Тоні Фріша з проханням негайно звернутися до представників ОРДО - розблокувати роботу КПВВ. Також я спрямувала листи до представництва МКЧХ в Україні з проханням негайно вимагати доступу до тюрем в окупованому Донбасі, де зараз масово катують людей", - заявила представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ. 

Геращенко наголосила, що відповідальність за безпекову і гуманітарну ситуацію на Донбасі "несе країна-окупант - РФ". 

31 серпня російські ЗМІ повідомили про загибель ватажка бойовиків ОРДО Олександра Захарченка внаслідок вибуху у центрі Донецька.   Представник "оперативного командування ДНР" Едуард Басурін згодом уточнив, що в результаті вибуху загинули двоє людей, дев'ять - постраждали.

Через вбивство Захарченка в'їзд і виїзд із Донецька закрили. За даними Лисянського, "спецслужби" бойовиків ОРДО масово затримували людей на вулицях Донецька, а центр міста було оточено озброєними бойовиками, які перевіряють документи і машини. 

РосЗМІ повідомили про затримання у Донецьку підозрюваних у замаху на Захарченка. Зазначалося, що затримані - "українські диверсанти і пов'язані з ними особи". 

В СБУ підтвердили інформацію про загибель Захарченка. 

У Росії також підтвердили загибель Захарченка, при цьому у його вбивстві звинуватили Україну.   Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу у зв'язку з убивством Захарченка за статтею "акт міжнародного тероризму" (ст. 361 КК РФ).

У Держприкордонслужбі України повідомили, що на контрольних пунктах в'їзду-виїзду в межах Донецької області рух громадян відбувається лише в напрямку тимчасово окупованої території, у зворотному напрямку руху громадян та транспорту немає.

1 вересня представник омбудсмена України в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський повідомив, що бойовики не випускають людей з території окупованої Донецької області ні в Росію, ні на окуповану територію Луганської області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...